ФИЛМ „Теслин народ“ се квалификовао за Оскара

0

Филм представља несвакидашње путовање кроз прошлост и садашњост једног народа, од искрцавања првог Србина на америчко тло пре више од 200 година до данашњих дана

Сјајне вести стижу од Америчке филмске академије – документарни филм „Теслин народ“, квалификовао се за Оскара за дугометражни документарни филм 2019. и тиме званично постао кандидат за Оскара. „Теслин народ“, редитеља Жељка Мирковића, рађен је у копродукцији Оптимистиц филм и Радио-телевизије Србије.

YouTube

Филм је имао премијерно приказивање у Београду, затим је приказиван у Њујорку, Лос Анђелесу, Питсбургу, Бостону, Мајамију, Пертсону у Њу Џерсију.

На јесен филм креће у даљу дистрибуцију и промоцију у Америци и биће приказан у Вашингтону, Чикагу. Филаделфији, Сан Франциску и другим градовима. Такође, постоји велико интересовање за филм у Канади, Аустралији, Великој Британији и Шведској.

Остварење Теслин народ уврштено је у архиве водећих светских институција: Конгресна библиотека у Вашингтону, библиотека Универзитета Харвард, библиотека Универзитета Јејл, Хиландарска научна библиотека наУниверзитету у Охају, библиотека Универзитета Колумбија, библиотека Универзитета у Охају, библиотека „Елмер Холмес Бобст“ у Њујорку, библиотека „Хиллман“ Универзитета у Питсбургу, библиотека Универзитета Дјукејн, библиотека Универзитета у Пенсилванији.

Филм представља несвакидашње путовање кроз прошлост и садашњост једног народа, од искрцавања првог Србина на америчко тло пре више од 200 година до данашњих дана.

Кроз приче истакнутих Срба поред Николе Тесле и Михајла Пупина, упознаћете и троструког добитника Пулицерове награде Волта Богданића, Гордану Вуњак Новаковић, једину жену члана Њујоршке Академије наука, српске инжењере творце Аполо програма, легендарне Оскаровце Карла Малдена, Стива Тешића, Питера Богдановића и многе друге чије је име уткано у историју.

У филму се може чути прича о првом Србину у Америци Џорџу Фишеру (Ђорђу Шагићу) кога су спасили рибари по којима је назван, а чије име се налази у Ливингстоновој књизи „100 знаменитих Американаца“ , али и занимљивости попут оне да је чувена Џи Ај Џо играчка направљена по узору на једног српског хероја Михајла Пејића.

Сви ови људи оставили су трага градећи не само Сједињене Америчке Државе где су делом живели и радили, већ су своја имена уградили у историју Србије.

Прича о њима није само прича о њиховом успеху, то је и прича о целом нашем народу и његовим потенцијалима која надраста локалне или националне оквире.

– Зашто „Теслин народ“? Јер је симбол који се препознаје као могућност повезивања ради остваривања позитивних циљева. Теслин народ је симбол који не тражи географско објашњење. Теслин народ се глобално препознаје као бренд који обавезује да се једино залагањем и резултатима постижу позитивне вредности. Данас, имамо прилике да изаберемо да Никола Тесла буде симбол за поновно успостављање комуникација, јер је Тесла име које сви признају – истакао је редитељ и продуцент Жељко Мирковић.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!