Прочитај ми чланак

Филм о св. Нектарију Егинском: „Божји човек” – прича о вери, доброти и надању

0

Свети Нектарије Егински Чудотворац је светац савременог доба. Умро је у Атини 1920, а канонизовала га је 1961. године Цариградска патријаршија.

Филм „Божји човек” посвећен Светом Нектарију Егинском премијерно је приказан у великој сали „Комбанк дворане”. Режију и сценарио урадила је Јелена Поповић. На пројекцији у публици био је патријарх Порфирије. Званице и ауторка Поповић прошле су црвеним тепихом.

Главне улоге у филму тумаче грчки глумац Арис Серветалис, холивудски ветеран Мики Рурк и руски глумац Александар Саша Петров.

У средишту филма је прича о вери и нади. Прогон је обележио живот Светог Нектарија Егинског из Грчке. Био је свештеник обичног народа, а његова понизност сметала је одређеном кругу свештенства који су подривали сумње и клевете. Упркос томе што је лишен цркве, прогнан из Египта и парохијанима који су га волели, Нектарије се препустио томе да његова вера у Бога буде најбоља одбрана. Бринуо је о сиромашнима, учио сељане да читају и пишу, својим примером инспирисао младиће да приступе свештенству, писао књиге и држао проповеди које су људе приближавале вери. Чак су и његови последњи овоземаљски тренуци искоришћени за помоћ другима – на самрти је предао своју поткошуљу парализованом човеку у болничком кревету до свог, након чега је болесник устао и проходао. А манастир на острву Егина у коме је монашки живео и данас посећују ходочасници.

Свети Нектарије Егински је светац савременог доба. Умро је у Атини 1920, а канонизовала га је 1961. године Цариградска патријаршија.

Интернационална глумачка постава, као и продукција филма допринели су томе да „Божји човек” не буде схваћен искључиво као црквени филм, већ прича о доброчинству, вери, истинској доброти и надању. Остварење је рађено на енглеском језику јер је, како каже ауторка, у питању универзална прича, без обзира на верску припадност.

Арис Серветалис је одличан глумац. Имала сам срећу да радим са њим јер је он човек такође посвећен вери. На први поглед одаје утисак да може да буде Свети Нектарије Егински – дода је редитељка Поповић.

Биографска драма приказивана је на бројним фестивалима широм света и освајала награде, најновија је Гран при на Филмском фестивалу у италијанском граду Тренту, а светску премијеру остварење је имало на  Међународном филмском фестивалу у Москви, где је добило награду публике у главној категорији. Филм је пет недеља на листи најгледанији у Грчкој. После премијере наћи ће се на редовном биоскопском репертоару широм Србије.