Прочитај ми чланак

ФИЛМ О ДРАЖИ: Пројекције у десет градова Србије и дијаспоре

0

Надам се да ће једног дана овде бити приказан и играни филм, то нам је крајњи циљ, јер начин на који се наша историја представља, било да је у питању Први, Други светски рат или Средњи век, је по мишљењу, мом и моје екипе – катастрофалан

У Ужицу је прије неколико дана приказан филм „Генерал Дража Михаиловић“. Сценариста и режисер филма је Милослав Самарџић, аутор више књига о улози Драже Михаиловића у Другом свјетком рату.

–Надам се да ће једног дана овде бити приказан и играни филм, то нам је крајњи циљ, јер начин на који се наша историја представља, било да је у питању Први, Други светски рат или Средњи век, је по мишљењу, мом и моје екипе – катастрофалан. Ми бисмо желели да правимо филмове о нашој историји као што Британци праве о британској, Французи о француској… – рекао је Милосав Самарџић, а преносе сајт „Погледи“.

Филм прати до сада неиспричану животну драму Драгослава Драже Михаиловића, ђенералштабног официра (ранг данашњег доктора војних наука), учесника шест ратова, уз сведочење актера, коментаре америчких стручњака, снимке места преломних догађаја и необјављене архивске видео записе, од рођења 14. априла 1893. године до његове ликвидације – у зору 17. јула 1946.

Овај документарни филм у продукцији предузећа за кинематографију „Погледи“ из Крагујевца и копродукцији Организације српских четника Равна Гора са седиштем у Чикагу, на фестивалу „Златна буклија“ у Великој Плани у конкуренцији од 308 филмова из 11 држава, награђен је главном наградом, добио је ГРАН-ПРИ за сценарио.

На питање какав је осећај бити у Ужицу, у „Ужичкој републици“ и приказати свој филм о Дражи Михаиловићу пред пуном салом гледалаца, Самарџић је одговорио,: „Ја у Ужице често долазим, овде имам пуно пријатеља, овде сам представио и књигу о Дражи Михаиловићу, тако да се овде осећам веома лепо, посебно вечерас…“.

Ово је десети град у коме је приказан филм о Дражи Михаиловићу. До сада је приказан у Петровцу на Млави, Шапцу, Ариљу, Ужицу, Требињу, Невесињу, Билећи и Добруну, а ускоро се очекује пројекција у Ваљеву. У емиграцији, филм је приказан у биоскопу у Аделејду, Аустралија, затим у Дому “Генерал Дража Михаиловић“ у истом граду и у великој црквеној сали на Бартону у Хамилтону, Канада. У Аустралији и Канади приказиване су енглеске верзије филма (енглеска нарација и графика, са титловима где саговорници говоре на српском).

Ново је, да ових дана почиње монтажа филма о београдским илегалцима. То је документарни филм под насловом „Заиста отписани“. Иначе, тај документарни филм је снимила иста екипа људи која је радила и овај филм о Дражи.

–Преузели смо, откупили права на приказивање у документарном филму “Заиста отписани“, делова документарног филма “Београд – престоница Краљевине Југославије“ из 1933., који је Кинотека недавно дигитализовала, каже Самарџић.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!