Прочитај ми чланак

Феђа БГ синдикат: Мило ме забранио, а хоће моје паре

0

Музички састав "Београдски синдикат" нашао се поново у жижи када су црногорске власти кадрове са њиховог концерта на "Бедем фестивалу" у Никшићу из 2018. као "пример добре енергије" употребиле у промотивном споту ДПС-а поводом Дана независности Црне Горе. Убрзо након реакције "Синдиката" уклонили су видео с Јутјуба, а Феђа Димовић у разговору за Нова.рс открива још један парадокс који је доживео с режимом Мила Ђукановића.

Наиме, вођи “Београдског синдиката” у тренутку док је радио интервју за наш портал на адресу је стигао рачун за наплату пореза за кућу у Боки Которској, у коју већ месецима не може да дође пошто му је забрањен улазак у суседну земљу.

“Лично сам јако погођен због овакве ситуације, с обзиром да моја породица већ 30 година поседује кућу у Боки, где проводимо свако лето. Потпуна је пародија да ми управо у овом тренутку док одговарам на Ваша питања стиже на мејл пореско решење општине Тиват да платим годишњи порез за некретнину у којој не могу да приступим. За све те године боравка у Црној Гори никада нисам доживео ниједну непријатност. Никада нисам питао да ли се неко изјашњава као Србин или Црногорац, нити је мене неко напао због мојих песама и ставова. Да се подсетимо, Београдски синдикат је у песми ‘Говедина’ отворено критиковао Мила Ђукановића, а то је било још 2002. године када смо били једна држава. Због тога ми ова тренутна нетрпељивост делује као фабрикована и наметнута споља. Некоме је у интересу да завади два братска народа, која су одувек један другоме чували леђа”, каже за наш портал Димовић, који шаље јасну поруку да тензија између Црне Горе и Србије мора да се спусти:

“Сматрам да је та одлука власти у Црној Гори да не отвори границу према Србији била брзоплета и непромишљена будући да је било крајње предвидиво да ће се њоме изазвати бурна реакција у Србији. Све је почело са забранама уласка у Црну Гору историчарима и академицима, па музичарима, а на крају је читав један народ доведен у ситуацију да се осети као персона нон грата. Ова корона је била идеална за разне политичке злоупотребе, па смо тако сведоци да су у обе државе одобравани јавни скупови присталица режима, а забрањивани они у организацији политичких неистомишљеника.

Ви сте забрањени још пре короне, тако да црногорске власти не могу да се позивају на то у вашем случају, јер је јасно да сте непожељни из политичких разлога, иако сте ван сваке политике. Можете ли да прокоментаришете како је дошло до тога да политизује то што сте активно подржали литије и да повучете ту разлику између политике и очувања светиња?

– Литије које организује Српска православна црква у Црној Гори и у којој учествују хиљаде грађана нису ствар политичке борбе већ грађански протест против кршења основних људских права и слобода, која су, између осталог, загарантована многим ратификованим међународним конвецијама, као што је Европска конвенција о људским правима. Као што сте и сами приметили, Београдски синдикат није део политике, тако да ми никада не бисмо подржавали политичке скупове, поготово не ван граница Србије. Друга је ствар то што неко са стране покушава да исполитизује литије, а то највише чине политичари који не учествују у литијама, нити их разумеју, већ искључиво раде на скупљању јефтиних политичких поена. Треба имати у виду да је сада време изборних кампања у Србији и Црној Гори, па је зато и појачана реторика, а што за последицу има уношење подела међу људима. Мислим да је хитно потребно да се спусти тензија и започне нормална комуникација, како ситуација не би даље ескалирала. Пример треба да нам буде понашање свештеника Николе Радовића из Црне Горе, који је за Бајрам посетио породицу момка који га је напао испред цркве у Бару и понудио да за њега плати судску казну. То је права слика и прилика тих литија које смо и ми подржали и које су опеване у нашој песми “Свиће зора”.

Како сте доживели недвано хапшење владика и осталог свештенства, тамошње власти настављају прогон СПЦ, да ли ће морати да се одмећу у хајдуке како би избегли хапшења?

– Било је јако тешко посматрати те немиле сцене. Те ноћи, када је ухапчен владика Јоаникије, нисам ока склопио, страхујући да се не догоди још неко веће зло. Најгори ми је био призор из Никшића, како припадници полиције у пуној борбеној опреми навлаче гас маске у кордону испред верног народа и свештеника. Међутим, храбро и достојанствено држање нашег владике ми је улило наду да ће љубав и вера победити сваку неправду. Наши духовни очеви се неће нигде одметати и бежати, већ ће остати до краја са народом у борби за истину. То је била јасна порука коју смо могли чути те вечери. Ако погледате кроз историју СПЦ, која траје осам векова, наше свештенство и монаштво је увек делило судбину овог народа и остајало са њим у најтежим ситуацијама. Увек се сетим херојског примера светог ђакона Авакума, који је носио колац и певао док су га Турци водили на губилиште. Када су му претходно понудили да се потурчи и тако себи спасе живот он је одговорио: ‘Срб је Христов, радује се смрти, па ви чинте шта је вама драго’. Некима данас је такав пример потпуно несхватљив, с обзиром да живимо у времену прелетача и камелеона, али има још увек пуно нас који не би продали веру за вечеру.

Да ли ће се неотварање граница према Србији одразити и на Србе у Србији у смислу продубљивања антагонизма?

– Штета је већ учињена јер смо видели да је мало ко у Србији поверовао да је та одлука донета из медицинских разлога. Не смемо да дозволимо да ми будемо генерација која ће бити одговорна за несхватљиву поделу између “два брата”. Осуђујем сваки вид шовинизма и нетолеранције, па још једном позивам да се спусти непотребна тензија. Немојте да нам после свима буде жао и да се стидимо због брзоплето изговорених речи и непромишљених поступака. Што би рекао највећи п(ј)есник који нас све гледа са Ловћена: “Свак је рођен да по једном умре, част и брука живе довијека”.

Има и оних који шаљу поруку мира из Црне Горе, попут градоначелника Херцег Новог Стевана Катића, који поручује нашим грађанима да су добродошли на Црногорском приморју, после ког се огласио и познати Новљанин Владо Георигиев и апеловао на народ да не подлеже пропаганди владајућих режима обе државе.

– Поздрављам акцију коју спроводи општина Херцег Нови да се покаже гостопримство свим туристима без обзира на њихову националност, веру и друге различитости. Драго ми је да видим да су се у акцију уљкучили и неки музичари из Црне Горе, као што су Владо Георгијев и Рамбо Амадеус. Искрено ми је жао што нисам видео да су ове колеге јавно дигле глас када је Београдском синдикату забрањен улаз у Црну Гору. Унапред се извињавам ако су то учинили, а да ми нисмо приметили. Да смо од старта сви били солидарни када су почеле прве забране уласка интелектуалцима из Србије можда се све ово не би ни десило. Међутим, очигледно је да се подршка по питању забране и цензуре даје селективно, па се цела јавност дигне на ноге када неко забрани концерт Бајаги, Балашевићу или Влади Георгиеву, а није фенси подржати Синдикат, јер смо ми обележени као “националисти”.

Убачени сте у промотивни спот партије Мила Ђукановића, који је након ваше реакције уклоњен са Јутјуба. Који је ваш закључак, откуд ви у тој причи и шта је ДПС хтео тиме да постигне?

– Искрено мислим да је у питању грешка. Очигледно да је наш наступ на “Бедем фесту” 2018. године најспектакуларнији концерт који се икада догодио на том фестивалу, што ми је веома драго. Можда су накнадно уочили грешку, па су ипак пустили спот, очекујући да ће то проћи непримећено. У супротном, не бих знао која је идеја да се хвалиш концертом групе којој си пре три месеца забранио улаз из разлога националне безбедност. Помислио сам да је можда власт тиме хтела да поручи да је погрешила и да је Синдикат ипак добродошао у Црној Гори. Нажалост, пошто су га, након наше реакције, склонили с Јутјуба, јасно је о чему се ради.

Планирате ли неку тужбу? Доводе вас у политички контекст чега се ви иначе гнушате, при том кршећи и ауторска права?

– Наше су песме без дозволе биле коришћене од стране разних политичких партија, али ми до сада нисмо никога тужили. Ми никоме ништа не забрањујемо, премда су многи радо спремни да нама нешто забране. Стварно је смешно ако нека политичка партија сматра да са нама дели заједничке вредности, имајући у виду да смо много пута до сада јасно ставили свима до знања шта ми мислимо о страначкој политици. Било би лепо да власт у Црној Гори сада компензује ову повреду наших ауторских права тако што ће укинути забрану. Сами су признали да смо “пример добре енергије”.