Прочитај ми чланак

ЕВО ЗАШТО СЕ Милош Биковић нашао на црној листи Украјине и ко га је пријавио

0

Власти Украјине забраниле су улазак нашем глумцу Милошу Биковићу у ту земљу и ставиле га на црну листу "делатника из области културе који раде против територијалне целовитости Украјине", сазнаје "Блиц".

Популарни глумац, који је значајну каријеру изградио не само у Србији већ и у Русији, за шта га је и руски председник Владимир Путин одликовао медаљом Пушкина, потврдио је на свом Твитер налогу да му је забрањен улазак на територију Украјине.

„Не знам како се на украјинском каже, али на српском имамо изреку: ‘Наљутио се кмет на село, па…’. Даље знате и сами“, навео је он.

Биковић се у пар наврата такође огласио на друштвеним мрежама тим поводом.

„Мислим, глумим ја некад боље некад горе, али не баш тако да је угрожена безбедност нације“, написао је.

Како „Блиц“ незванично сазнаје, Украјина је Биковићу замерила што је снимао филм „Балканска међа“ на територији Крима, некадашњег дела Украјине који је Русија анектирала.

Тај филм руске продукције, који говори о сукобима на Косову а у којем Биковић игра једну од главних улога, сниман је у Београду, на Златибору, у Новој Вароши, Москви, али и на Криму. Снимање на Криму одржано је у априлу прошле године, у градовима Федосија и Севастопољ. Занимљиво је да су мештани Федосије глумили косовске Албанце, док је снимање у Севастопољу, како наводе руски медији, према одлуци градских власти било под надзором руских служби безбедности.

Биковић је поводом забране уласка у Украјину за „Блиц“ рекао да га је одлука Кијева изненадила.

– Ово ми се први пут дешава и надам се последњи. Насмејао сам се, како да реагујем на овако нешто. Морам да признам да немам неку велику жељу да идем тамо – казао је Биковић па истакао да је био у неколико наврата у Украјини.

Према сазнањима „Блица“, Биковића су властима у Кијеву пријавили активисти центра „Миротворец“, који се бави „заштитом безбедности Украјине“.

Из Амбасаде Украјине у Београду „Блицу“ је речено да, према Закону о заштити личних података, подаци о особи не могу да буду предати трећој страни без њене сагласности.

„Према украјинским прописима, улазак страних држављана на територију полуострва Крим је дозвољен са специјалном дозволом која се издаје у територијалним јединицама државне миграционе службе Украјине и само преко украјинских контролних јединица за улазак-излазак на Крим“, наводе у амбасади. Како су објаснили, у складу са законом Украјине, странцима који су прекршили тај пропис приликом посете Крима забрањује се улазак у Украјину.

На овај украјински пропис је упозорило и Министарство спољних послова Србије на свом сајту.

Поштујте наше прописе

Претпостављамо да глумац Милош Биковић може да се информише о свом статусу код украјинске граничне полиције. У случају да му улазак тренутно није забрањен, свакако ће бити ако на привремено окупирану територију Крима, где је снимао филм, није ушао преко украјинских контролних јединица, поручују из Амбасаде Украјине, чији је амбасадор Олександр Александрович, апелујући на српске држављане да поштују законе Украјине, као и званични став Србије.

На списку Брега, Куста, Депардје, Сигал…

Украјинску црну листу културних делатника који „раде против територијалне целовитости Украјине“ формирало је Министарство културе у Кијеву у сарадњи са службама безбедности још пре четири године и она се од тада повремено допуњава. На списку је било прво 117 људи, али је она убрзо проширена, а открио га је француски лист „Уест Франс“ када је на њега уврштен глумац Жерар Депардје. Тај лист је навео да је на црној украјинској листи и наш прослављени режисер Емир Кустурица. Касније су украјински и руски медији објавили да су Украјинци за персону нон грата прогласили, између осталих, и нашег композитора и музичара Горана Бреговића, те познатог америчког глумца Стивена Сигала. Свима је заједничко што су боравили на Криму, делу Украјине који је Русија анектирала у време када је почела оружана побуна проруских снага у источној Украјини.