Прочитај ми чланак

Др НЕЛЕ КАРАЈЛИЋ: У Сарајеву на власти снаге које су гурнуле људе у рат

0
Фото: Владан Цветковић

Фото: Владан Цветковић

Познати уметник Ненад Јанковић, алијас др Неле Карајлић, констатовао је да су у Републици Српској на власти они који су деведесете били против рата, а у Сарајеву „исте оне снаге које су људе у тај рат увалиле“, те да је јасно да се тенденциозно замењују тезе када се говори о томе ко угрожава стабилност БиХ.

„Зар није логично да су они који су довели до рата, уједно и највећа опасност“, истакао је Карајлић у интервјуу за сутрашњи број „Преса Република Српска“.

Наводећи да мржња и бес још станују на истој адреси са које је отишао у априлу 1992. године из Сарајева, Карајлић је оценио да мрак није у друштвеном систему, већ у главама појединих људи.

„Трагично је колико у Сарајеву недостаје толеранције, демократије и мултикултуралности. Горе је него што сам мислио“, рекао је Карајлић.

Он је додао да се понекад пита колико је људи тамо свесно како је тешко живети под таквом репресијом и да ли виде колико би им био свет допадљивији када би били само мало отворенији за друга мишљења.

„Некад чак помислим како би било лепо, хумано, да Република Српска, као демократски развијенији дио БиХ помогне Федерацији БиХ и Сарајеву да освесте свој скромни демократски потенцијал и да схвате да је живот много лепши када не мрзите онога који не мисли као ви и који није исте вере“, истакао је Карајлић.

Говорећи о недавном инциденту, када је након 23 године посетио Сарајево, Карајлић је напоменуо да је неопходно да тај град прихвати неугодну чињеницу да је из њега отишло још 200.000 људи попут Ненада Јанковића, да су то учинили невољно, под притиском и да им је на све могуће начине онемогућено да се врате.

„Надам се да ће оно што сам написао у књизи /“Фајронт у Сарајеву“/ доћи до оних Сарајлија који су заинтересовани за лепши и сложнији живот са неистомишљеницима. Верујем да их је случај мог поновног истеривања понукао да се замисле у којој то средини живе“, рекао је Карајлић.

(Срна)