Прочитај ми чланак

Цеца Бојковић о еколошкој борби: Да ли је профит заменио Бога? Изгледа да јесте

0

Глумица Светлана Цеца Бојковић, коју је недељник НИН прогласио за личност године због њеног еколошког активизма, почев од одбране баре Реве, па до учешћа на протестима против рударске компаније Рио Тинто, каже за Н1 да нам предстоји дуга борба за чист ваздух, воду, земљиште. "Биће потребна велика упорност, то што би требало да буде једноставно - није, јер су велики новци ушли у игру. Кад дирнете у тако нешто повукли сте конац из неког клупка за које не знате шта све садржи. Али, та борба мора да траје, јер нећемо имати плодну земљу, пијаћу воду, чист ваздух, као што га већ немамо у неким деловима Србије... У име чега се то ради? У име Бога? Да ли је профит заменио Бога? Изгледа да јесте", оцењује Бојковић.

Она додаје да они исти који желе чисту Европу и електричне аутомобиле, најпрљавији део те технологије су наменили Србији и пита: „Па, је л’ Србија депонија Европе?“

FOTO: Printscreen/YouTube

Подсетивши како је крајем маја прошле године у бари Реви стала испред камиона који је хтео ту да истовари грађевински отпад, каже да пре тога није била тамо и да је тако реаговала сасвим спонтано.

„Када су ме позвали у бару Реву, први пут сам дошла тамо. Они (грађани и еколошки активисти) су ме позвали у госте, седели смо и пијуцкали кафу. Наравно, пре тога сам се прошетала и видела каква је то депонија. То је једна рана у природи. И, онда, наиђе камион као наручен, и кренем ка њему потпуно спонтано, ја нисам била свесна да ме сликају. Стаде камион, стадох ја… Тако да има светла на крају тунела“, кроз осмех је рекла глумица, додајући да се након тога камион окренуо и отишао.

На питање да ли је награда недељника НИН награда за храброст, она наводи да не мисли да је то била нека храброст.

„За мене је то било потпуно нормално, наравно нисам мислила да ће тај камион да ме згази, просто сам урадила оно што је природно и у шта верујем, и испоставило се да је у реду“, казала је она.

А упитана зашто неки други људи ћуте када се ради о озбиљним еколошким проблемима, оцењује да неки то чине јер су „нажалост, декуражирани, изгубили су наду и вољу, мисле да је све унапред пропало, а не сме се тако живети, то није смисао живота, смисао је у борби за нешто боље и праведније“.

Додаје да се радује што се све више људи буди, што не ћуте више и наводи да има и калкуланата који су „због личних интереса решили да не таласају“.

„Популарност заиста носи одговорност и обавезу, публика вас не гледа само како глумите, већ и ваше јавне иступе и све то утиче како ћете бити као личност прихваћени или неприхваћени“, каже Бојковић.

Наводи да смо као друштво „потпуно изугубили културу дијалога, људи се више не сукобљавају у смислу да сукобе два става па да свако аргументима доказује свој, већ се иде на директно вређање и понижавање личности која заступа супротан став“.

„Томе је допринело то што се успело да се потпуно загади јавни простор, почевши од скупштине са њиховим унисоним разговорима и нападима на неистомишљенике, и то је нажалост постало као нормално“, оцењује она.

А како тумачи оптужбе власти на рачун еколошких активиста да су њихови протести заправо политички, глумица каже да се политика меша у наш живот, „буквално у све могуће области, кад год имате неку примедбу, ви сте загазили у политику“.

„Онда људи из опреза говоре – ‘нећу да се мешам у политику’, али ти си хтео не хтео умешан у политику, јер је политика умешана у све. То не треба да те спречи да говориш о проблемима“, поручује Бојковић.

Упитана да ли је на својој кожи осетила нападе због свог еколошког активизма, глумица каже да није, али да је спремна.

„Ја доживљавам на улици јако пријатне ствари, многи људи, и старији и средња генерација и млади ми прилазе на улици и захваљују ми што учествујем у протестима и то ме охрабрује“, каже Бојковић.

На питање да ли ће наставити да учествује у протестима и борби за чистију Србију, она истиче – „једном кад сам ушла, не напуштам“.

„Исувише је то важна тема да би човек мало ушао у игру, па мало изашао“, поручује глумица Цеца Бојковић.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!