Прочитај ми чланак

Бора Ђорђевић: Нећу као Чеда да завршим факултет – 13 испита за три месеца

0

Тајна успеха је што се ми радујемо новим песмама. Тајна успеха је да нам је свеједно да ли нас слушају два човека, 20.000 или 200.000 људи. Ми ћемо свирати исто, дати све од себе.

Тешко је било попети се на врх. А још теже на њему се одржати. Наш народ има тенденцију да, када си на врху, каже: „А, види га!”, па те спусти доле и још те приде утуца у земљу да никад више не изађеш. Дочекали смо и испратили много пролазника.

Срећом, ми смо остали и у шест банки доживели неку другу младост. Јер, ово што смо урадили са албумом „Узбуна”, заслужује пуну пажњу. А тајна успеха је што се ми радујемо новим песмама. Тајна успеха је да нам је свеједно да ли нас слушају два човека, 20.000 или 200.000 људи…

Ми ћемо свирати исто, дати све од себе. Тајна успеха је и то што нам је свеједно да ли свирамо у Великој Дренови, Београду, Њујорку, Лондону, Сиднеју… Јер ћемо свирати исто и дати све од себе. Сваки концерт свирамо као да нам је последњи у животу и зато имамо навијаче који су у рангу фудбалских. То је имала само „Азра” и то има „Чорба” сада.

Овако, замољен да у најкраћем сажме три и по деценије постојања и рада „Рибље чорбе”, сумира деценије које су иза њега и његових колега Бора Ђорђевић, музичар који за све то време никога није остављао равнодушним, био он оспораван или хваљен. Годину коју смо испратили, пред њен крај, обележио је „Чорбин” 19. студијски албум „Узбуна”, а у години коју почињемо да одбројавамо, Бора Чорба припрема концерт у Комбанк арени.

Какве атракције планирате на мартовском концерту?

Биће много изненађења. Чак сам убеђен да ћемо имати два концерта. Дан за даном. Ослушкујем шта каже јавност. Волео бих да буде један, па да се памти. Али, овога пута притисак је огроман. А какве атракције смислити?! Свега је било. Наш најлуђи моменат на другом концерту био је када је народ почео да пева „Лутку са насловне стране”. А ми остали неми. И скамењени на бини. Сада, сва срећа, на новом албуму имамо две песме са којима можемо да завршимо концерт. „Ужасно ми недостаје” и „Сам сам пао, сам се и убио”.

На концерту у Арени хоће ли и Џон Мекој да наступи?

Да. Не знам, додуше, у којој форми. Не бих смео много да обећам. Најбоље би било, а сасвим је могуће, да се појави са групом MGT.

Као предгрупа?

Не, као гости. Не волим предгрупе. Сигурно ће бити „Чика Јоца и змајеви”, симпатични клинци из Новог Сада, појавиће се и Николина група „Контраст”, а ако се појави Бајага, позваћемо и Чутуру. Друга је варијанта да дође Мекој са бендом „Мекојс”, који је такође атрактиван. У најгорој варијанти појавиће се само Мекој, који ће свирати са нама.

Милан Бандић је пре извесног времена, након концерта „Прљавог казалишта” рекао да би подржао концерт „Рибље чорбе” у Загребу. Како на ту изјаву сада гледате?

То је врло добар знак. Рекао сам да нећу никада свирати ни у Федерацији ни у Хрватској. А имамо фанове у Вараждину, целој Истри, у Сплиту, Ријеци, Каштел Гомилици… Када сам отишао у Чаковац после једне свирке у Словенији, дошао је новинар и питао да ли ћу ићи у Хрватску, а пошто ми је досадило више такво питање рекао сам да хоћу, али када војвода Тома пошаље војводу Бору да свира и када српска власт схвати да има најбољу групу на Балкану и у источној Европи. Ја тај позив још чекам…

У сваком случају, ова изјава градоначелника Загреба је врло охрабрујућа. Они су на ХТВ имали емисију која је трајала сат времена и била посвећена „Чорби”. Рекли су да смо добродошли и да је на свести и савести народа да ли ће на тај концерт доћи или не. Ја знам да ће доћи. Али, шта да вам кажем, пошто је концерт тако високог ризика, рекао сам да ћемо доћи и да се одлично осећамо и без присуства публике.

Не знам, ствари су у преговорима, хоћу да идем као представник српске културе. Мислим да сам то и заслужио.

Када сте се пре тих 35 година представили на „Ташмајдану” као млад перспективан бенд…

И сад смо млад, перспективан бенд.

…јесте ли тада размишљали да ћете толико дуго да трајете?

Па, нисмо. Али, није било разлога да се свађамо, тако да смо Миша, Вицко, Милатовић и ја остали од оригиналне поставе. Ту је и Џинџер, 29 година је са нама, Никола је најмлађи, али је 10 година у „Чорби”. Не волим да мењам људе, мада се око тих промена у „Рибљој чорби” дизала прашина. Али, поносан сам на људе који су прошли школу „Рибље чорбе”. Што је покојни Рајко снимао албуме, што је Вицко снимао албуме, Миша је написао књигу, Никола има своју групу, Бајага и Чутура су направили велике каријере. Једино Илке није направио, али је задужио „Чорбу” са неколико сјајних песама. Шта ћете више.

Јесте ли поносни на титулу четничког војводе?

Како да не.

А чиме сте то заслужили?

Па, мислим да сам заслужио. Једини сам дупли четнички војвода. Где год је фрка ту сам ја. Први сам ишао за Книн, био сам и директор Книнских културних свечаности, први сам се појавио и у Белом Манастиру, ишао на Косово када нико није смео. А чим постане мало сигурније ја онда поведем цео бенд да гостују у тим подручјима. Људи који тамо живе срећни су када им неко дође. Када иде Бајк-рок мисија на Косово, 1.500 лудака, па то је као да су ослободиоци дошли. Све што је српско изађе. Мислим да сам и због тога заслужио да будем војвода.

Хоћете ли се вратити у политику?

Ја сам у политици нон-стоп.

Нешто сте утихнули, чини ми се.

Не. Члан сам Главног одбора ДСС-а, идем на састанке редовно.

Активни сте…

Апсолутно. Хтео сам недавно да направим визиткарту, па не може да стане све на њу.

А да направите неку повећу?

Огромна визиткарта мора да буде… На визиткарти би писало „Бора Ђорђевић доживотни апсолвент…” Морам да вам кажем да сам почео да пишем дипломски.

Ма да ли је могуће?

Да, могуће је!

Дипломираћете 2013. године?

Да, дипломираћу али легално, а не као Чедомир Јовановић, да дам 13 испита за три месеца. Нећу да купим диплому. А све је то могуће. Могу и да је фалсификујем. Знам људе. Али, не, ја ћу да дипломирам!

На коју тему?

Мислим да сам у досадашњој пракси дипломирао бар десет пута. Па ћу те случајеве написати.

———————————————-

Борба против злих пилића

– Људи се враћају винилу. Знате ли да ће 2016. бити укинути компакт-дискови?! И цела моја каријера, цео мој живот ће стати у оно го…нце, које се зове УСБ и коштаће 250 динара. То је назадак и због тога се ми боримо против тих злих пилића. Ми смо као војска генерала Кастра код Литл биг хорна, осуђени на пропаст али се боримо, прича Бора Ђорђевић.

———————————————-

Нови светски поредак убија уметност

Они ће нас победити. То је неминовно. Али, треба се борити, без обзира на то што је исход известан. Порука је, борити се против тих чипова, тих будалаштина… То пиле, тај нови светски поредак, то убија душу. Убија уметност, сматра вођа „Рибље чорбе”

———————————————-

Батина је из раја изашла *

Батина је изашла из раја

Ал не ваља што има два краја

Зато пази кад батином тучеш

Јер понекад дебљи крај извучеш

Његошева мудрост нек те брине

Ко се мотке хвата

Од мотке и гине

У том смислу

Или нешто слично

Владика је написао лично

Мотку звану бумеранг ко баци

Рескира да добије по фаци

Мочуга га звизне кад се врати

И не уме Његоша да схвати

Не знаш ли шта прича владар мудри

Узми мотку па по себи удри

Баци топуз и мозгом се служи

Онда ће ти живот бити дужи

Ко користи главу а не мотку

Без проблема доживеће стотку

Употреби мозак место маља

Ум царује снага кладе ваља

(Политика)