Прочитај ми чланак

Благослов Католичке цркве за злочине у Србији 1914! (1. део)

0

zlocini-macva

Ексклузивно преносимо ратнохушкачки говор загребачког надбискупа и ректора Загребачког универзитета, др Анте Бауера, приликом објаве рата Србији 1914.

Приликом војничке свечаности одржане у Черномерцу близу Загреба 31. јула 1914, дакле само три дана након објаве рата Србији, надбискуп др Анте Бауер у своме говору рекао је и ово:

„Хрвати јунаци, љубљени наш краљ зове Вас у бој. Ви срчано и одушевљено полазите, јер се Хрват нигда није оглушио гласу свога краља. У најтежим временима стајали су дједови Ваши вјерно уз пријестол, па ћете и Ви у старој вјерности за краља дати крв и живот свој.

Хрвати јунаци! Домовина вас зове у бој. Домовина којој душманин пријети да је комада, Домовина која је у погибељи да може и своје часно име и своју свету вјеру изгубити. Домовина Вас зове, а Хрват је вазда знао гинути за драги свој дом.

Хрвати јунаци! Бог Вас зове у Бој. Бог, вјечна Правда, зове Вас, да у рукама његовим будете осветници онога недјела у Сарајеву које је краљу нашему отело чврсту потпору у старим данима, а његовим вјерним народима смјерало уграбити наду у велику будућност.

Хрвати јунаци! храбро пођите у бој и знајте да се у најтеже часове Ваше руке милијуна дижу Господу на побожну молитву. Нека побједу даде Вама и срећу оружју Вашем.

Хрвати јунаци! пођите јуначно и благослов божји свуда био с Вама.“

Више детаља о историји римокатоличке политике према Србима погледајте у књизи Magnum crimen Виктора Новака.

Прво нецензурисано и целовито издање на српском језику. Први пут ћириличним писмом.

Прво нецензурисано и целовито издање на српском језику. Први пут ћириличним писмом.