Прочитај ми чланак

БИКОВИЋ: Ставили ми слику на сајт који таргетира државне непријатеље Украјине

0

Српском глумцу Милошу Биковићу (31), једном од највећих младих амбасадора културе из Србије, украјинске власти без икаквог јавног образложења и објашњења ставиле су забрану уласка у Украјину.

Како сте сазнали да сте забрањени у Украјини, с обзиром на то да ни њихови медији то још нису објавили?


– Сазнао сам тако што је моје име и досије и слика осванула на украјинском сајту „Миротворац“. То је сајт који означава све непријатеље украјинског режима или све оне за које они сматрају да су претња по националну безбедност Украјине. То ми је потврђено и од стране украјинских копродуцената са којима је требало да реализујемо сарадњу на једном пројекту који би био у српско-украјинској копродукцији. Међутим, и од стране украјинских колега ми је то потврђено.

Како то, и да ли уопште може да утиче на ваш посао?

– Не утиче много на мој посао. Врло минимално, али је ситуација више са људске и поетске стране апсурдна и занимљива.

Да ли сте икада посетили Украјину?

– Јесам, посетио сам. Био сам у Кијеву, Почајиву, Кијевско-Печерској лаври. Лепа земља, диван народ, практично је тешко разликовати украјински, српски народ, зато што су Словени врло слични једни другима.

Да ли вам је познато колико траје забрана?

– Не знам колико траје забрана, али вероватно све док се они осећају „небезбедно“ од моје стране.

Да ли вам се, након забране уласка у Украјину, обратио неко од званичника из Србије и Русије?
– Не, није ми се нико обратио од званичника.

Какву поруку бисте послали Украјинцима?

– Да погледају филм „Ундергроунд“.

ЗАШТО ЈЕ ВАЖАН ФИЛМ „УНДЕРГРОУНД“, А ШТА ЈЕ ЗАПРАВО САЈТ „МИРОТВОРАЦ“

Мирјана Јоковић, Мики Манојловић, филм ПодземљеФото: Профимедиа/Висуал мовиес
Филм „Ундергроунд“ („Подземље“) Емир Кустурица снимио је по сценарију Душана Ковачевића, а остварење је у Кану 1995. године добило „Златну палму“, док га је Британски филмски институт прогласио за најбољи балкански филм икада снимљен.

Филм говори о идеолошкој манипулацији и распаду Југославије.

– Корен филма није намера, „Подземље“ је рођен као моја реакција на уништавање земље у којој сам рођен. Овај филм је семе онога што ми живимо данас. Он је био слика будућег живота. Данашње ријалити емисије само су наставак прича Марка, Наталије и других ликова у филму – рекао је Кустурица једном приликом, а из његове изјаве јасно је и шта је Биковић желео да поручи онима који су му забранили улазак у Украјину.

Подсетимо, 2017. године и Емир Кустурица је уврштен у базу украјинског сајта „Миротворац“, а због – како су навели – „свесног нарушавања државне границе Украјине“ и учешћа у акцијама на територији Крима, пренео је тада „Крыминформ“.

Навели су тада да је Кустурица на Крим стигао 23. јула, где је одржао концерт са својом групом Тхе Но Смокинг Орцхестра на сцени дворане „Јубилејни“ у Јалти, а да је раније изјавио да сматра да је присаједињење Крима Русији органски процес, те да је увек сматрао да је Крим руски.

Портал „Миротворац“, иначе, представља Центар за истраживање злочина почињених против националне безбедности Украјине, мира, безбедности човечанства као и спровођења међународног права.

Сајт уједно представља и ресурс на коме одређена група истомишљеника објављује информацију о непријатељима Украјине, и то уз подршку украјинског Министарства унутрашњих послова, али и њене Службе безбедности.

Портал је познат и по томе да је непосредно пред убиство познатог украјинског новинара Олеса Бузине, познатијег по својим ставовима о о тројном јединству руског народа (Малоруса — Украјинаца, Белоруса и Великоруса — Руса), објавио његов број телефона и кућну адресу.

Непосредно након убиства, на Твитеру била је објављена порука: „Агент 404 се опет добро показао. За успешно извршење војног задатка заслужио је кратак одмор“.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!