Прочитај ми чланак

БИКОВИЋ: Руски редитељ није хтео да иде у САД кад су бомбардовали Србију

0

На 20. годишњицу бомбардовања Србије, у биоскопе стиже филм "Балканска међа", акциона драма инспирисана стварним догађајем који се одиграо 12. јуна 1999. године, када је батаљон руских падобранаца заузео аеродром Слатина у Приштини. Премијера је заказана за 19. март, а у редовној биоскопској дистрибуцији филм ће се наћи од 21. марта.

Један од протагониста филма, глумац Милош Биковић, каже да се прича филма везује за стварни догађај, а да се унутар ње развија она измишљена. Објашњава, вероватно ће бити оних који ће, као и увек, рећи: „То није било баш тако“.

„Узели смо једну чињеницу – заузеће аеродрома од тог руског батаљона и око тог историјског догађаја направили причу. Наравно, измишљену, јер ми не можемо да правимо реконструкцију“, каже Биковић и додаје да је потребно 50 филмова да би се један такав догађај покрио из свих углова.

„Оно што је важно јесте да филм има неке размере које до сада нисмо имали, једна тако акциона прича, која има емоцију и која ће тај историјски моменат сачувати од заборава“, истиче Биковић.

Миодраг Радоњић, који глуми једног од главних негативаца у „Балканској међи“ додаје да је ово, у ствари, жанровски филм.

„Постоји ту елемената љубавне приче и другарства“, објашњава он.

Радоњић каже да је овај филм најпре настао из визуре редитеља који је Рус. Сценарио је такође био руски, а тек касније српски глумци су се укључили у израду крајњег сценарија. Чак је читава идеја да се овај филм сними потекла од руских колега, а потом се касније укључила српска копродукција.

Биковић каже да је Русима овај догађај познат и да имају однос према томе.

„Мој неки утисак је да народ, као да има неку грижу савести према томе. Рецимо, мени је један редитељ рекао да ’99, када је почело бомбардовање, они нису могли да верују. Он је требало да иде за Америку да нешто снима. Бацио је пасош и није хтео да иде. Не знам да ли му је то помогло нешто у животу, ели ето… Лепо је кад то чујеш, није ти свеједно“, истиче Биковић.

Филм је заправо требало да буде у потпуности руски, прича о Русима који су учествовали у овој операцији, односно остварење намењено руском тржишту. Биковићу је чак понуђено да глуми на руском.

„Ја сам рекао: ‘Људи, баш је чудно да играм Руса у некој причи која се дешава у Србији.’ Онда сам инсистирао да то буде нека српска прича, да се ми ангажујемо и да то буде српско-руски филм“, наводи Биковић и додаје да су Руси то радо прихватили јер „им се допада наш колорит“.

„Балканска међа“ истовремено излази и у Русији, а Биковић, који је тамо врло популаран, предвиђа да ће филм освојити и њихову публику.

Глумац објашњава да су он и Миодраг решили да искористе позицију коју тренутно имају и да је то један од разлога зашто су се уопште укључили у рад на овом филму.

„Ми имамо јединствену позицију да говоримо о Србији ван њених граница, да радимо неку врсту ПР-а за Србију кроз културу. Мислим да то јесте нешто што свака земља ради. Ми смо имали протеклих 20-30 година једну лошу слику која је емитована свуда у свету, што намерно, што случајно. Што криви, што недужни. Али, мислим да је прави тренутак да можемо то да променимо. То су теме које су феноменалне. Ми можемо да будемо земља, не у којој се ратовало, већ земља Николе Тесле, који је први ИТ стручњак у свету. Да ми то тако брендирамо и да људи знају: ‘Аха, Србија – Тесла, Ђоковић…’ Да знају да је то земља која је дала велики допринос свету“, истакао је млади глумац.

Поред Биковића и Радоњића, у „Балканској међи“ гледаћемо и Милену Радуловић, Александра Радојичића, Александра Срећковића Кубуру, Срђана Жику Тодоровића, али и Емира Кустурицу као специјалног госта. Са руске стране, главне улоге тумаче Гоша Куценко и Антон Пампушни. Биковић додаје да ће се у филму наћи и глумац спрског порекла Гојко Митић.

„Гојко Митић је највећа звезда совјетске кинематографије. Он је играо све Индијанце у њиховим вестернима и сви га знају. И први пут сада игра Србина. За њега нисмо знали, он је нека звезда, заборављени ас“, напомиње глумац.

Целокупно гостовање Милоша Биковића и Миодрага Радоњића погледајте у прилогу телевизије „Прва“, где поред приче о филму који нам ускоро стиже, глумци откривају и шта нам ново припремају.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!