Прочитај ми чланак

БИКОВИЋ НАЈАВИО: У Кану представљамо пројекат о Тесли

0

Глумац Милош Биковић, који ових дана борави у Београду поводом премијере филма "Изван граница реалности", најављује да ће пројекат о научнику Николи Тесли, на коме ради његова продуцентска кућа "Архангел студио", представити 11. маја на Филмском фестивалу у Кану.

Популарни глумац, кога српска публика има прилику да гледа у руском остварењу „Лед“, а од вечерас и у филму „Изван граница реалности“, уз славног Антонија Бандераса, игра и у филмовима „Јужни ветар“, „Кома“, „Балканска међа“, наглашава да је за глумца врло битно да екеприментише и мења жанрове, изађе из свог комфора, а велико тржиште у Русији, где већ неколико година живи, то му и омогућава.

Фото: НеЗла – Србин.инфо

Поред бројних улога, Биковић је пронашао времена да се посвети и продуцентском послу, који сматра најодговорнијим, а већ ради и на реализацији идеје о отварању студија за обраду графике у Београду, који би био део великог кластера заједно са студијима у Москви, Калињинграду, Кини и САД.

За Биковића и његову продуцентску кућу, како је истакао у интервјуу Тањугу, од великог значаја је првенствено филм о Тесли у коме ће играти главну улогу, бити продуцент и сарадник на сценарију и додаје да је контактирао и неке холивудске звезде које познаје и које су изразиле жељу да буду информисане о пројекту.

„Надам се да ћемо ускоро имати неки одговор и онда бисмо улоге писали по тим звездама које би биле заинтересоване да играју у филму и уколико сматрамо да нам одговарају“, рекао је Биковић.

Он је објаснио да ће то бити филм о Николи Тесли као суперхероју, у жанру научне фантастике, а не биографски филм о великом научнику.

„Оно што нас интересује је научна фантастика коју је Тесла имао у својој глави и која је била веома реална за њега, али не и за свет. Врло нам је занимљива позиција човека који тврди да може цео свет да опскрби енергијом и бежичним преносом информација. Он је предвидео и интернет и пуњаче без кабла, бесплатну енергију за све. Такве његове теорије је нешто са чим желимо да се играмо у филму и да направимо научно-фантастични спектакл заснован на реалним чињеницама“, објаснио је глумац.

Наглашава да неће писати сценарио за филм, али ће давати предлоге, а један од првих је да се добар део филма сними у Србији и самим тим део радње филма ће се дешавати ту.

Сматра да су нам данас „потребне теме које уједињују народ, а Тесла је неприкосновен у том смислу и добар показатељ Србије у свету“.

„Дуго нисмо обрађивали такве теме, нисмо правили свој ПР у свету. Сви знају за италијанску ренесансу, њихове песнике, храну, вино, архитектуру, а мало људи зна за српску науку, младе математичаре, Теслу, Пупина, Миланковића, за српске спортисте, храну, за српски дух. То је нешто што треба да брендирамо како бисмо се што боље позицинирали у свету“, истиче Биковић.

Биковић планира следеће године у Београду да отвори студио за обраду графике, који ће бити део велике компаније која ће повезати Русију, САД и Кину.

Тренутно око тога преговара са Кином, а један од студија би требало да се налази у САД, највероватније у Лос Анђелесу.

Биковић каже да ће студио у Београду радити графику углавном за филмове његовог „Архангел студија“ и њиховог холивудског партнера, као и српске пројекте од националног интереса са циљем да поспеше развој домаће кинематографије, али и привуку стране инвестиције.

Он примећује да су главни проблеми српске кинематографије застарели систем, то што не знамо да радимо у тиму, што све пише један сценариста, евентуално двојица и додаје да само Драган Бјелогрлић покушава да успостави нови систем и то успешно.

„Највећи проблем је сценарио, затим следећи што не знамо о чему хоћемо да правимо филмове. Тек недавно су почеле да се кристалишу теме, о чему ми то желимо да прицамо сами са собом као друштво, тек недавно су изашли Монтевидео, Немањићи, Тесла и ту не говорим о реализацији и квалитету, него да су то приче које су нама важне“, рекао је Биковић Тањугу и нагласио да Србија има много талентованих људи у свим секторима, поготово у глуми.

Биковић ће вечерас у Комбанк дворани присуствовати српској премијери филма „Изван граница реалности“, који је почео да снима када се тек преселио у Москву и истиче да су љубитељи тог жанра у Русији били изненађени другачијим приступом.

О Бандерасу каже да је јако пријатан човек, велики професионалац, јако отворен и да је било задовољство радити са њим, али да му није лако.

„Присуствовао сам једној сцени у Риму када су га препознали на улици и када га је опколило 50 људи, што могу да упоредим са еуфоријом око „Монтевидеа“ у Лесковцу. Али он се тако осећа на свакој тачки планете, а ја чим одем у Грчку, могу да се опустим“, рекао је Биковић.

Русија је, према његовим речима, врло отворена поготово према Србима те није тешко српским глумцима да добију и главне улоге, што није случај у Холивуду, и додаје да се Русија полако, снагом своје кинематографије, ослобађа од филмске доминације Холивуда.

У Русији се, каже, сними више од 200 филмова годишње и то свих жанрова, док се српска кинематографија бори за преживљавање и дуго се чека на добар филм.

„Ја очекујем побољшање у наредним годинама, да ћемо имати много више филмова различитих жанрова и квалитетних серија са националном темом, јер је управо култура оно што су наши преци извојевали у ратовима вековима уназад и велики је грех запоставити културу“, нагласио је Биковић.