Прочитај ми чланак

Београдска тврђава – отварање сезоне

0
UnutrasnjaStambolKapija

Стамбол капија, фото: Београдска тврђава

Након зимске паузе, од суботе, 21. марта, на Београдској тврђави отворени су Римски бунар, Сахат кула и Велики барутни магацин. У сваком од њих посетиоце ће свакодневно чекати презентери Београдске тврђаве, који ће их упознати са историјским околностима и разлозима њиховог настанка, као и са поставком која се налази у њима.

Велики или римски бунар се налази уз југозападни бедем Горњег града, у непосредној близини споменика «Победник» и Краљ капије. Бунар је изграђен у периоду од 1717. до 1731. године, за време барокне аустријске реконструкције тврђаве. На плановима тврђаве тог времена ово здање означено је као «Велики бунар». Назив «Римски бунар» први пут је забележен у XIX веку, а настао је на основу народних предања која старе грађевине, чије је порекло заборављено, често приписују «Римљанима». Кроз ходник долази се до централног простора са бунаром пречника 3.40м и дубине око 51м (дно бунара је ниже од дна реке Саве). Низ два спирална степеништа, од којих је једно служило за спуштање, а друго за пењање људи и стоке, силази се у бунар до дубине од 35.30м, где се налази полукружни ходник.

Sahat kula

Сахат кула, фото: Београдска тврђава

Сахат кула, изнад капије која је по њој добила назив Сахат капија, настала је у периоду од 1740. до 1789. године. Укупан изглед куле, са наглашеним елементима барока, непосредно сведоче о времену њеног настанка. Кула је обновљена средином XIX века. Сахат кула је један од малобројних објеката на Београдској тврђави који није претрпео значајнија оштећења, те и данас чува сва аутентична архитектонска и стилска обележја.

Осмоугаона барокна кула, видљива из свих делова парка и тврђаве, има часовник са централним механизмом и теговима. Висина куле (27.5 м) довољна је да часовник између два навијања може радити око недељу дана. Откуцавање се не врши звонима, што је уобичајен начин, већ на два гонга. Часовник има два чекића: мањи који откуцава прву четвртину часа једанпут, другу два пута, трећу три пута, четврту четири пута, док већи чекић одмах потом откуцава онолико часова колико их је у том тренутку.

Велики барутни магацин је укопан у стени западног подграђа или тзв. дунавске падине и настао је у време велике аустријске реконструкције Београдске тврђаве. Градња је трајала само две године, од 1718. до 1720. године, са циљем да се што пре направи безбедно склониште за барут, место заштићено од непријатељске артиљерије. Око ове грађевине, средином XVIII века изграђен је изузетно јак заштитни бедем. Данас је Велики барутни магацин делимично обновљен и уређен. У првој сали налази се поставка римских камених споменика, стела, саркофага и жртвеника који су током низа година прикупљани и доношени са многобројних налазишта Београда, Космаја и Костолца. У Великом барутном магацину или Барутани повремено се одржавају концерти и позоришне представе.

Улазнице за све објекте могу се купити на продајним местима на Београдској твђави: Галерија Београдске тврђаве у Стамбол капији, Кула Небојша и Римски бунар, као и у Туристичком инфо центру ТОБ.

Осим појединачних карата, „Београдска тврђава“ нуди посетиоцима и куповину обједињене улазнице за све објекте на Београдској тврђави по цени од 400 динара, чиме се остварује попуст од 33.3 посто, а за студенте, ђаке и пензионере цена је 300 динара. Обједињена улазница није временски ограничена и не подразумева посету свим објектима у истом дану.

Сахат Кула, Римски бунар и Велики барутни магацин биће отворени свакодневно од 10 до 17 часова, а Кула Небојша ради од среде до недеље од 10 до 17 часова. Прошетајте до Калемегдана и посетите их!

Танјуг, Београдска тврђава