Прочитај ми чланак

Бечка филхармонија инструмент нацистичке пропаганде

0

becka filharmonija(Тањуг)

Бечка филхармонија, позната широм света, објавиће детаље своје историје током нацистичког доба, одговарајући тиме на бројне оптужбе да прикрива неславну прошлост.

Оркестар познат по Новогодишњем концерту који се преноси директно сваке године у више од 80 земаља, има мање познату прошлост да је био инструмент нацистичке пропаганде од 1939. године, наглашава Ројтерс.

Филхармонија је ретко када, пре тог периода, изводила дела породице Штраус, као што је валцер „На плавом Дунаву“.

Новогодишњи концерт служио је за промоцију нацистичке пропаганде о жељеном имиџу по замисли Јозефа Гебелса.

Он је, у својим дневницима, написао да би аустријска метропола требало да буде виђена као град културе, музике, оптимизма.

Један од три члана Комисије историчара Фриц Трумпи рекао је да је Новогодишњи концерт смишљен под нацистичким режимом.

Комисија ће свој извештај објавити на сајту Филхармоније, а он ће садржати, по први пут, и детаље о 13 музичара који су избачени из оркестра због свог јеврејског порекла или противљења анексији Аустрије Трећем рајху.

Од тих 13 музичара пет је умрло у концентрационим логорима.

Историчар бечког Универзитета Бернадете Мајерхофер истиче да је избацивање јеврејских музичара почело чак и пре 1938. под аустро-фашизмом, период у којем је власт у Бечу била окренута италијанском суседу.

Бечка филхармонија је обећала да ће данас изнети и детаље о додели „прстена части“, признања које је уручено 1942. Балдуру фон Шираху, нацистичком управитељу Беча који је затворио очи пред депортацијом на десетине хиљада Јевреја.

Иначе Шираху је направљена копија „прстена части“, пошто је изгубио оригинал, након што је пуштен из затвора.

Директор оркестра Клеменс Хелберг је у својој историји објављеној 1992. избегао овај „инцидент“ тврдећи да није имао приступ свим битним документима када је писао своје дело.

Протеклих година Бечка филхармонија доспела је у жижу интересовања и постала је мета критике због неодавања признања јеврејским музичарима који су били део њене историје, као и негирања колаборације са нацистима.

С тим у вези је затражено да оркестар отвори све своје архиве и покрене анализу прошлости.

Комисија историчара за мање од два месеца обавила је свој посао на основу одлуке управе Филхармоније од јануара ове године да се посвети расветљавању прошлости.