Прочитај ми чланак

Ансамбл Црноморске флоте РФ обележио је Дан Русије у Србији

0

9krim

Могуће је да су многи од вас били на концертима Ансамбла песама и игара Црноморске флоте РФ. Први је био одржан у београдском Сава центру, а други у Српском народном позоришту у Новом Саду.

Првенствено су наступи прослављеног колектива били осмишљени поводом обележавања Дана Русије. Али, обзиром на ужасне поплаве које су задесиле Србију, ови концерти су организовани са циљем прикупљања хуманитарне помоћи за пострадале- рекао је пред сам концерт у Сава центру амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Чепурин:

Вечерас се одржава једна посебна манифестација, наиме у Београд је стигао исти број уметника, као пре месец дана спасилаца из Руске Федерације, односно 76 особа.Уметници хора и оркестра Црноморске флоте ће одржати концерт традиционалне руске музике. Ансамбл Црноморске флоте је из славног града Севастопоља. Знамо каква је невоља задесила Србију и зато су концерти хуманитарног карактера. Вечерас ће се одржати концерт у Сава Центру у Београду, а већ сутра у Новом Саду у Народном позоришту. Сва средства од продаје улазница намењена су лицима пострадалим у поплавама. Сада је ово врло пријатан догађај и ми смо захвални уметницима који су са задовољством дошли да својим наступом помогну пострадалима. Концерт смо веома брзо организовали, буквално за неколико дана. Ово је симболични знак солидарности.
Распоред наступа овог ансамбла је веома згуснут. Уметници наступају 12.јуна на Црвеном тргу, али су ипак успели да пре тог великог датума стигну и у Србију. О томе колико је велико интересовање за наступе овог састава, знало се и пре њиховог доласка- говори аташе за штампу руске амбасаде у Београду Јуриј Пичугин:

Требало би рећи да су озбиљне хуманитарне концерте организовале и друге државе. Па ипак, за наш концерт је било купљено 3-4 пута више карата. И то не чуди: Срби традиционално показују велико интересовање и воле да чују управо хорове војних музичких колектива. Посебно је популаран хор Александров. Као што овде у Србији говоре, овакви концерти подижу дух. Више од тога, ансамбл Црноморске флоте је готово подједнако стар као и ансамбл Александров, а први је међу војним музичким саставима формиран још у време СССР.

Вероватно управо тиме се може објаснити зашто је баш овај ансамбл дошао у Србију и приредио хуманитарни концерт, без обзира на огромну популарност ансамбла Александров и Кубанског козачког хора:

Пошли смо најпре од тога, какве су реалне могућности да оперативно транспортујемо било који од музичких састава у Србију. Испоставило се тако да је по техничким условима и спремности овај састав био најбољи избор. Захвални смо руском Министарству одбране, које нам је помогло око транспорта опреме директно до Србије. Осим тога, овај долазак уметничког састава Црноморске флоте веома је симболичан, обзиром да је, према мојим сазнањима, овај састав управо и започео своја инострана гостовањања посетама држава такозване народне демократије, а у том смислу и Југославији 1957.године.

Надамо се да наступи ансамбла песама и игара Црноморксе флоте никога нису оставили равнодушним. Наш прилог ћемо завршити песмом прослављеног уметничког састава, и то наравно о њиховом граду. Песма се и зове- «Севастопољ, моја песма».

(Глас Русије)