Прочитај ми чланак

Анита Манчић брани парк код Пионира: Оставите нам ваздух

0

Глумица Анита Манчић пружила је подршку грађанима београдске општине Палилула који већ неколико дана протестују против изградње објекта на месту простране пољане са дрвећем, у близини хале ''Пионир''. Глумица је у разговору за Нова.рс открила због чега је подржала своје суграђане, те истакла колико је бесна на градске власти које успевају да сваку слободну зелену површину у граду претворе у сивило и бетон.

„Некако смо почели да се делимо по општинама, а ја имам утисак да је Београд мој дом, с обзиром на то да сам рођена у њему. И чињеница да ли сам рођена на једној општини, а касније их мењала не значи да ћу подржати само општину у којој живим. Зато сам се и упутила да подржим људе са општине Палилула, где се код хале Пионир ‘диже’ нешто не знам шта. Колико сам чула, у питању је још неки спортски објекат. Вероватно им се хала Пионир не допада јер је оронула и руинирана је. И уместо да то санирају, нека приватна лица вероватно покушавају да изграде нешто ново, што би њима одговарало“, каже Анита.

Истиче да нема ништа против изградње спортских објеката, али да јој истински смета то што градске власти дозвољавају појединцима да потпуно униште екосистем.

„Немам ништа против да људи граде спортске објекте, али имам против да том градњом уништавају потенцијалне паркове, зелене површине наравно под паролом да је то место депонија, да је ту прљаво и да су ту неке дивље биљке израсле. Баш зато препоручујем људима који су задужени за то да нам очисте град, да поставе канте за смеће јер је моја ташна постала ‘канта за смеће’ уместо канти које би требало да имамо у овом граду. Молим градске власти да просто очисте све те површине и уреде и направе зелену површину, а не да направе зграде зелене боје које ће потпуно уништити екосистем. Друга ствар, имам проблем са својим градом у којем сам рођена и које је постало градилиште. Овде људи који су тренутно на власти по свом нахођењу и укусу кроје овај град“, каже бесно глумица и додаје:

„То више није град у ком сам ја одрасла. Не мора мене нико да пита како ће изгледати нека зграда и у реду је да се градови шире, али не вертикално већ хоризонтално. Заиста смо почели једни другима да седимо на главама. Нису баш у обавези да на сваком слободном месту које нађу изгарде зграду. Нека оставе да град наш дише, а они нека се шире и граде своје споменике у облику солитера на неким другим местима. Оставите нам наш ваздух и поглед на наше небо, наравно уз безбедност у граду то је сасвим довољно“, захтева Анита.

Анита је за крај разговора имала и поруку за тренутну градску власт која, како тврди, врши насиље над људима који су рођени у Београду и воле га.

„Ако је тачно да имамо превише паркова у граду и да они нису искоришћени, ето добре идеје – нека их очисте, па да их искористимо, да се тамо окупљамо и дружимо. Није једини начин да се парк искористи тако што ће се унишити и неко на том месту изградити зграду. Ја просто имам утисак да се врши један вид насиља над свим људима који су рођени овде. Умем да будем и јако груба. Ако се некоме, ко је дошао у овај град, не допада нешто – слободно може да иде својој кући. Дозволите нама, који волимо Београд, да у њему живимо достојно, као људи. То је јако непристојно шта они раде свима нама. Замислите да вам неко дође у госте и да он мења распоред у вашем стану, то је заиста јако непристојно. Нигде не постоји мерило колико паркова има и да ли имамо вишка или мањка. То је изгледа само ствар укуса неких људи који су на власти, не знам да ли су градске или државне. Престаните више да нас силујете! Ако вам се не допада Београд идите својој кући, па се тамо играјте грађевинских инвеститора“, завршава Анита врло бесно разговор за Нова.рс.