Прочитај ми чланак

Амерички ПЕН жали због доделе Нобела Хандкеу због подршке Милошевићу и Караџићу

0

Амерички ПЕН изразио је жаљење због доделе Нобелове награде за књижевност за 2019. годину аустријском писцу Петеру Хандкеу, и оценио да књижевна заједница заслужује боље од тог избора.

„У тренутку пораста национализма, аутократског водства и раширене дезинформације широм света, књижевна заједница заслужује боље од овога. Дубоко жалимо због избора Нобелове комисије за књижевност“, наведено је у саопштењу америчког ПЕН које преноси Слободна Европа.

Како је образложено у званичној изјави Академије, Петер Хандке добио је Нобелову награду за књижевност за 2019. годину за „утицајно дело које је језичком домишљатошћу истражило периферију и специфичности људског искуства“.

„Изненађени смо избором писца који је својим јавним гласом поткопавао историјску истину и понудио јавно сукњиштво починиоцима геноцида, попут бившег српског председника Слободана Милошевића и лидера босанских Срба Радована Караџића“, навела је у саопштењу председница ПЕН Америке Џенифер Иган.

Контроверзе које прате Хандкеово име, о чему су расправе биле честе и у медјународним оквирима, везане су за његово јавно залагање у име одбране Слободана Милошевића који је током судјења за најтеже ратне злочине 2006. године умро у притвору Хашког трибунала.

Хандке је 2015. године добио награду и почасног градјанина Београда, а 2012. године постао је и инострани члан Српске академије наука и уметности (САНУ).

Слободна Европа подсећа да је 2018. додела награде за књижевност одложена, пошто је супруг чланице Академије Катарине Фростенсон прошле године осудјен на две године затвора због силовања.

Иначе, Фростенсон је одступила, а догадјаји су покренули кризу у организацији која је укључивала наводе о сукобу интереса и пропуштање имена победника за Нобелову награду, а све то резултирало је „смањеним поверењем јавности у Академију“, додаје Слободна Европа.