Прочитај ми чланак

Француски историчар одликован Орденом српске заставе

0

Амбасадор Србије у Француској Душан Батаковић уручио је француском историчару Жан Пјеру Вернеу Орден српске заставе трећег степена, којим га председник Србије одликује за заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа измеду Србије и Француске.

Српски културни центар у Паризу је саопштио да је Жан Пјер Верне више од 30 година посветио неговању традиција Првог светског рата и сећања на ослободилацке ратове Србије од 1912. до 1918. године.

„Верне је, у својству сарадника тадашњег председника Француске Жака Ширака и функционера Министарства одбране Француске, улагао значајне напоре да се Србија прикаже у позитивном светлу, истицао и бранио старо пријатељство између српског и француског народа“, наведено је у саопштењу.

Француски историчар је, како се додаје, допринео и богаћењу фондова историјских музеја у Србији и у Француској, као и промоцији Србије приликом манифестација и изложби које су се бавиле Првим светским ратом.

Амбасадор Батаковић је приликом свечаног уручења Ордена синоћ у својој резиденцији у Паризу, захвалио Вернеу за „деценијски несебичан рад на очувању сећања на савезништво француског и српског народа из Првог светског рата и на зближавању два пријатељска народа“.

Посебно му је захвалио за уступање великог броја војних експоната из његове личне збирке српском музеју на Крфу, као и за кључан допринос излагању експоната који представљају српске војнике и улогу Србије у Првом светском рату у Музеју Великог рата у граду Мо, недалеко од Париза.

Верне је, захваливши на високом признању, истакао значај веза и војног савезништва српског и француског народа и додао да ће наставити да доприноси даљем учвршћивању традиционалног пријатељства.

 

( Бета )