Прочитај ми чланак

Двоструки четнички војвода одржаће концерт у Загребу?

0

Бора Ђорђевић (59) са Рибљом чорбом у београдском студију „О“ на Дедињу снима 18. по реду албум који продуцира британски продуцент Џон Мекој (64).

И док они вредно раде, прашина која се подигла у српским и хрватским медијима после његове изјаве да ће одржати концерт у Загребу се не

Рок до 7. септембра
– Угледни британски музички часопис НМЕ својевремено је објавио текст у коме је писало да плоче које је продуцирао Мекој групи немогућег имена су постале најзначајнија ствар после Тита у Југославији. После снимања за нас, он креће на турнеју, зато посао морамо да завршимо до 7. септембра. Имамо заказану Арену 8. децембра, али не знам да ли ћемо померити концерт да публика научи песме. Морам да кажем да албум има епохално важних песама, биће љубавних и дневнополитичких хитова – открива Ђорђевић.

– Постоји велики број Хрвата који су обожаваоци Рибље чорбе и долазе да нас слушају. Кад се враћамо из Словеније путујемо кроз Хрватску, пре свега хрватским залеђем.

Цариници и полицајци се сликају са нама. Један од тих који воле да нас слушају позвао нас је да свратимо код њега у Чаковец. И пошто нас вечито питају кад ћемо доћи у Загреб, а мени досадило да стално говорим никада, никада, онда сам рекао да – када се српска влада сети да има најбољи бенд у источној Европи и одлучи да пошаље нас у званичну, државну посету Хрватској, е онда ћемо доћи у Загреб на велика врата са све овим српским грбом истетовираним на мојој руци. Ето, тада ћемо доћи – каже Бора и објашњава да, када је обелодањена ова вест, осећао се као да је бацио атомску бомбу, с обзиром на медијску буру с којом је пропраћена ова прича.

– Почели су да ме пљују и екстремни Хрвати, и наравно Срби у Србији. У међувремену сам добио звање војводе, и то дупло. Ја сам једини војвода на квадрат у Србији. Две четничке организације су ме прогласиле за војводу. Ето војвода на квадрат западноморавски стиже у Загреб, уз дужно поштовање за моје обожаваоце у овом граду.

Чорба је јединствена
Џон Мекој накратко је поздравио екипу „Вести“ и рекао да му се у Београду много свиђа, као и то да му је дарго што поново сарађује са Чорбом.

Београд му се много свиђа, чак му одговара и студио, а размишља да свој албум сними овде.

Снимамо свакодневно по седам-осам сати тако да га нисмо водили у ноћни живот – додаје Бора.

 -Наиме, војвода Челе ме прогласио за војводу, и то је линија војводе Ђујића, а постоји и савет војвода по Дражиној линији, односно равногорци. И тај савет ме прогласио за војводу и у селу Ба ће бити инаугурација.

 

Ипак, Ђорђевић би радије да прича о сарадњи са Џоном Мекојом. Чланови бенда не крију одушевљење што после више од 20 година поново сарађују са човеком који је радио на три најпродаванија албума Чорбе – „Мртва природа“, „Бувља пијаца“ и „Истина“. Са високом температуорм и јаком прехладом, због чега мора сваки дан на инфузију, Мекој непрекидно ради јер све мора да буде готово до септембра.

 – Рибља чорба заиста одличан и јединствен бенд. И необичан, јер су толико дуго заједно – рекао је Мекој.-

 – Џон Мекој је пристао да ради са нама албум без размишљања. Кад смо се после толико година срели заплакали смо од среће, као да смо се јуче растали. Човека који кошта 800 фунти дневно, који је продуцент ББЦ, који има своју групу ГМТ, који је радио са Моторхедом и другим познатим светским групама није интересовао новац кад смо ми у питању јер нас много цени као бенд који дуго траје – каже Ђорђевић.