Прочитај ми чланак

Бора Ђорђевић: Отићи ћу у Хрватску, али само са истетовираним грбом Србије

0

Изјава легенде рока и фронтмена “Рибље чорбе” да намерава да одржи концерт у Загребу дигла велику прашину. Реакције у Хрватској опречне.

Да ли због тога што музика не зна (и не би требало да зна) за границе или из неких других, „опипљивијих“ разлога, тек у Србији је протеклих година запевало много музичара који су се „заклели“ да никада неће. Много њих је рекло, па порекло. Тако су српској публици певали Дино Мерлин, Тереза Кесовија, Јосипа Лисац, а ускоро стиже и „Прљаво казалиште“.

Али најсвежија вест – да ће легедарни српски рок бенд „Рибља чорба“ одржати следеће године велики концерт у Загребу – одјекнула је као бомба, и у Србији и Хрватској. Фронтмен групе Бора Ђорђевић саопштио је једном хрватском порталу да се ствари у њиховој земљи мењају набоље и да ће 2013. доћи у Загреб, што је у нашој земљи и „лијепој њиховој“ изазвало опречне реакције. Међутим, Бора за „Новости“ каже да су хрватске колеге лоше интерпретирале његову изјаву, те да у концертном планеру његове групе за следећу годину нема Загреба.

– Рекао сам да бих свирао у Загребу само уколико наша држава има интерес да ме пошаље тамо – каже за „Новости“ Бора Ђорђевић. – Пристајем да одем у Хрватску, али званично, као представник наше земље. Будући да ћемо ускоро добити владу, а самим тим и ново Министарство културе, неко би морао да нас представља на културном плану у региону, а искрено, не видим никог бољег од „Рибље чорбе“. Никада не бих прихватио позив неке тамошње организације. Ма, нема тих пара.

Бора каже да је претходних година добијао конкретне понуде за концерте у хрватским великим дворанама, чак су му стизали и бланко чекови, али да их је одбио због принципа.

– Новац је важан утолико што живим од музике и што сам професионалац. Свестан сам да бих појављивањем у Хрватској погазио неке принципе, јер би тај потез разочарао многе наше људе, али никако због новца. То чине Дино Мерлин, „Прљаво казалиште“ и Тереза Кесовија, који долазе код нас преко сумњивих организација. Да се разумемо, мени они не сметају и немам ништа против тога да певају у Србији. Не бих волео да ме трпају у исти кош са њима. Отићи ћу у Хрватску, али само као Србин са све истетовираним грбом Србије на левом рамену. Представљао сам нашу земљу на међународним фестивалима у Русији, Бугарској и Грчкој, зашто не бих у Хрватској – пита се Бора, и додаје да га цео овај хаос подсећа на епизоду „Битагне и принцезе“, популарне хрватске хумористичке серије, која је посвећена управо том немогућем догађају да „Рибља чорба“ засвира у Загребу:

– Док су се сви ликови у серији трудили да набаве карте за наш наступ, један злочести менаџер покушао је да минира концерт. „Битанге и принцезе“ су га спречиле. Да ли је на јави могућ хепиенд? Да, али услови су јасни као дан.

А, под тим „условима“ су последњих година, многи наши певачи без проблема наступали у Хрватској. Међу њима су Здравко Чолић, Лепа Брена, Мирослав Илић, Жељко Јоксимовић, Жељко Самарџић и Саша Матић, који су успели да напуне „Загребачку арену“. Певачице Драгана Мирковић, Неда Украден, Ана Николић, и Сека Алексић пуне хрватске дискотеке. Панонски морнар Ђорђе Балашевић редовно одржава концерте у Хрватској, а од рокера су у „лијепој њиховој“ наступали Бајага и „Електрични оргазам“.

Реакције из Хрватске

Јасенко Хоура: Реч је о једном од највећих текстописаца с ових простора. Бору памтим по његовим песмама, а о томе какав је ко човек – има доста конфузије. Нисам дипломата, али стварно не знам ко је у датим тренуцима коме што рекао.

Никша Братош: Нико није толико богат да купи бољу прошлост. Бора је сигурно имао изјаве са којима се никако не слажем. Ако има људи који желе да га слушају и он жели да дође у Хрватску, то је његов проблем.

Тереза Кесовија: Бора Чорба ме, баш као ни његова музика, никад није занимао, тако да сигурно нећу ићи на концерт. Сећам се изјава које је годинама давао, а не знам да ли их је он заборавио или сада жели да их заборави.

Паоло Сфеци: Ништа ме не чуди, већ годинама нас политика припрема на то, тако да очекујем и Арканову Цецу. Што се мене тиче, милији су ми декларисани четници попут Боре, него они који се сад праве да са ратом ништа нису имали.

Цеца и “Максимир“

Мада је почетком прошле године добила примамљиву понуду да запева на загребачком стадиону „Максимир“, Цеца Ражнатовић је морала да је одбије због негативних реакција хрватске јавности. Организатори су проценили да би наша најпопуларнија певачица без проблема могла да окупи 60.000 људи, што је изазвало револт код њених хрватских колегиница. Тереза Кесовија је, само недељу дана после концерта у Београду, негодовала због наступа „Арканове удовице“.

М. Аџић

(Вечерње новости)