Прочитај ми чланак

Врло успешна промоција Magnum crimen-a у Матици српској

0

DSCN1541

Пред пуном Свечаном салом Матице српске представљено је нецензурсано издање књиге Magnum crimen Виктора Новака.

После Београда и Бањалуке, Magnum crimen је представљен у још једном угледном српском центру културе и традиције – у Свечаној сали Матице српске у Новом Саду. На тај начин, два културна симбола су се поклопила: ауторитет књиге Виктора Новака и традицијски сјај Матице српске. Можда баш због тога, први говорник на представљању, директор ИК Catena mundi, Бранимир Нешић, говорио је о трагичном забораву српских жртава, чега је сведок и судбина књиге Magnum crimen.

Никола Маринковић, извршни уредник у ИК Catena mundi истакао је да је редак случај да судбина једне књиге буде важна колико и она сама, а то је случај са Magnum crimen-ом. Јер, како другачије објаснити да постоји континуитет порицања ове књиге, који обухвата усташке агенте, комунистичке цензоре, саветника Маргарет Тачер и модерне хрватске историчаре.

DSCN1555

Мило Ломпар је на крају истакао Новаков допринос раскринкавању усташтва као континуитета клерикалне гране хрватске политике, чиме се негира Крлежина теза, у време титоистичког југословенства врло утицајна, о „три камиона усташа“ који су дошли у Загреб, и који нису имали везе са хрватским народом.

Извор: Catena mundi