Прочитај ми чланак

Пет разлога због којих је Новак утамничен – Од Рио Тинта до „прста у оку“

0

Новак Ђоковић и даље броји дане у притвору у хотелу "Парк", а у поноћ ће сазнати да ли ће заправо моћи да уђе у Аустралију и такмичи се на првом гренд слему у сезони (17. - 30. јануар).

Најбољи тенисер света завршио је на насловним странама свих медија света. Не због оног што ради на терену (иако је и то несумњиво разлог да буде на насловницама), већ због скандала који је доживео по слетању у Мелбурн.

Србину је забрањено да уђе у земљу, а информације због чега је то тако мењају се из сата у сат. Најпре је званична информација била да је тражио погрешну визу, не ону која укључује изузеће. Затим се испоставило да је најмање троје тенисера са оваквим типом визе и медицинским изузећем ушло у земљу.

Затим наводно Новак није понудио довољно доказа који потврђују изузеће (иако је добио благослов државе Викторије и Тениса Аустралије), те је само један доктор потписао овај медицински извештај. Све ово је и даље у магли, али прави разлози забране су и те како очигледни.

Политичка игра – борба за власт

Скот Морисон, премијер Аустралије, имао је историјски минимум подршке гласача. Требало му је нешто како би ефектно и брзо показао да је и даље „шериф у Мелбурну“, а онда му је поклон пао са неба (боље речено слетео).

Видео је прилику да тлачењем Новака покупио поене код својих пратилаца и то је урадио сјајно. Одједном је успео да ућутка и пословично брбљивог Крега Тајлија, директора Аустралијан опена, који се огласио тек четири дана након што се Новак нашао затворен са двојицом чувара испред врата и читавим низом буба у соби. Према њему се понашају као да је прави мигрант.

„То је питање са владу државе Викторије. Они су му дали дозволу да дође у Аустралију, а ми ћемо се понашати у складу са том одлуком. Тако то функционише, савезне државе дају одобрење по том основу, и ту нема промена већ две године. Викторијанска влада је донела такву одлуку, и они су одговорни за посао који су урадили“, рекао је Морисон и тако показао да је и даље на снази општа конфузија у Аустралији.

Популизам

Не само да је Морисон да придобије политичке присталице и ућутка директне такмаце за власт у тренуцима када се ближе избори, већ је успео да постане и миљеник народа.

Одједном је постао неко ко доследно спроводи стриктне законе, па нико невакцинисан не може да уђе у земљу (иако то није тачно).

Навијачи су се побунили преко друштвених мрежа када је постало јасно да је Новак полетео, а онда је уследила брза реакција Морисона. Претили су Новаку да ће га испратити првим авионом кући, пре него што је суђење заказано.

У тренуцима када се људи буне јер су морали да се вакцинишу да би радили у кафићу, пумпи или на било ком другом послу у Аустралији, одједном је долазио један невакцинисани тенисер из далеке земље. Морисон је на време, као политички лисац, схватио шта му је чинити и отворио фронт са Новаком.

Рио Тинто

Једно од два седишта Рио Тинта се налази у Мелбурну. Енглеско-аустралијска фирма је изазвала праву еколошку револуцију у Србији јер је народ покушавао да спречи ископавања у долини Јадра.

Управо је поменути Морисон често приказиван као „анђео заштитник“ Рио Тинта, па је чак јавно говорио да не треба повећавати порез овој фирми. Како је Новак јавно подржао еколошку борбу, то је био још један од повода за овакво малтретирање.

Компанија против које се у Србији води „рат“, који се прелио у виду протеста и на улице, је иста она компанија чије је интересе Морисон бранио.

Пре пет година када је постојао предлог да се опорезује тона гвоздене руде коју ваде БХП Билитон и Рио Тинто, Морисон се побунио.

Тврдио је да је то лоша замисао, док је Брендон Грилс, вођа Националиста заговарао тај порез како би се повећала добит на име пореза за око милијарду и петсто милиона долара.

„Повећавање пореза не мислим да је нешто што помаже економији, посебно оној која је слаба. Не желим да улазим у политику Западне Аустралије по овом питању, осим што кажем да, ако мене питате да ли је повећање пореза у сектору који је имао тежак период добра идеја – то није одоговор“, тврдио је тада Морисон.

Пет година касније у Србији се народ подигао на ноге да би долину Јадра сачувао од вађења и производње литијума, имајући у виду какве је последице Рио Тинто стварао по животну средину где год је рударио.

Због тога су блокирани путеви у Србији, а тада се за здрав и чист ваздух, воду и животну средину залагао и Новак Ђоковић.

Пре свега тога, Рио Тинто је плаћао 25 центи за тону руде и та накнада се није мењала од шездесетих година.

Осим тога, Морисонов веома близак сарадник Џон Кункел био је саветник Рио Тинта и шеф одсека за односе са Владом и провео је ту две године.

Од 2018. је дошао као шеф особља премијера Аустралије, док му је квалификација докторат из економије. Осим тога, Кункел има и мастер тезу из области политикологије.

Самим тим је био и један од главних политичких стратега у кабинету Скота Морисона, док Аустралијанци постају све незадовљнији његовом политиком.

Због тога има све више коментара како је Ђоковић само колатерална штета и „жртвени јарац“ политичке борбе у којој је шанса да се такмичи на Аустралијан опену и одбрани титулу све неизвеснија.

Мешање политике у спорт

И док УЕФА и ФИФА годинама воде кампању да се у фудбал не меша политика, са тенисом је то потпуно обрнута ситуација.

Као да политичари једва чекају да осуде неког појединца, а да ове одлуке директно, као у овом случају, могу да утичу на тениски поредак. Уколико Новак не буде игра у Мелбурну, Рафаел Надал, Данил Медведев и Александер Зверев ће бити велики фаворити за освајање титуле.

Управо ово сведочи и изјава Џале Пулфорд, министарка спорта у Влади Викторије.

На вестима је отворено рекла „да се нада да ће Надал освојити трофеј“.

Викторијанска Влада је тражила од федералне да написмено пошаље тај захтев и на крају је у Викторији одлучено да се виза не додели, па Ђоковић можда неће моћи да брани титулу на Аустралијан опену.

Тако су потврђене речи аустралијске министарке Џале Пулфорд.

Прст у око

И док су сви бринули да ли ће Новак објавити да ли је вакцинисан или не, он је одлучио да се јавно похвали пред пут у Мелбурн. Поручио је да путује са медицинским изузећем.

„Срећна свима Нова година! Желим вам много здравља, љубави, радости и среће. Да видите, дишете и мислите љубав и да негујете поштовање према свакој особи и живом бићу на овој дивној планети. ❤️🙏🏼

Пријало ми је да будем са својом породицом и драгим људима, одморио сам се од веома дуге и успешне сезоне 2021. Сада крећем у Аустралију јер сам добио изузеће и спреман сам да живим и дишем тенис наредних пар недеља такмичења. Хвала свима на подршци! Идемо ‘22″, написао је Новак.

Ово је једна од ствари која је довела до премене ветрова у Аустралији јер је ово схваћено као „прст у око“ политичарима. Убрзо се на Новака срушила читава административна машинерија Аустралије са политичарима на челу колоне.