Прочитај ми чланак

Табаковић издала налог за контролу Ђиласове компаније

0

Председник Странке слободе и правде Драган Ђилас навео је да је гувернер НБС Јоргованка Табаковић издала налог за контролу његове компаније Мултиком Гроуп. И то, како је навео, непосредно након вишедневне хајке на њега и компанију "од стране таблоида под контролом СНС". Он је навео да поступак Табаковић говори да НБС и она као гувернерка нису независни у свом раду, како то закон прописује. Ђилас је оценио да се Табаковићева бави "прогоном политичких противника".

“Дана 17. фебруара (датум уписан руком) сте издали налог за контролу компаније Мултиком Гроуп доо Београд, односно Мултиком Опен. То сте урадили непосредно након вишедневне хајке на мене и компанију од стране таблоида који су под контролом Српске напредне странке. Седам година нисте приметили ништа проблематично у нашем раду, али сте после лажи о томе како избегавам плаћање пореза инвестирајући новац у фирму чије је оснивање у складу са законом пријављено Народној банци Србије, одлучили да пошаљете инспекцију”, навео је Ђилас, а преноси Н1.


Он је истакао да нема проблем ни са каквом контролом од стране државних органа, као и да су, напротив, његове фирме “свих ових година посећиване од стране разних инспекција и никакво кршење закона није забележено”.

“Оно што је у овом случају проблем, и то не мој него Ваш, је чињеница да сте на овај начин реаговали на писање таблоида који годинама воде хајку против мене и због чега сам поднео више од сто тужби. Ваш поступак говори да НБС и Ви као гувернерка нисте независни у свом раду, како то закон прописује. То је логична последица чињенице да сте са места потпредседнице СНС-а изабрани на функцију гувернерке и да за свој рад рачуне очигледно полажете странци и Александру Вучићу”, навео је Ђилас у допису.

Наводећи да шаље допис као писани траг о томе као је, како је рекао, својим поступањем прекршила закон и независност институције коју предводи.

“Уместо што се бавите прогоном политичких противника режима Александра Вучића позивам Вас да радите свој посао и да одговорите на питања која смо Вам поставили пре седам дана:

Прво, зашто нисте реаговали на одлуке банака да од првог јануара повећају провизије за разне услуге које наплаћују грађанима од 40-70 одсто? И то после године у којој им је актива порасла за 4,5 милијарди евра и када је само десет банака остварило профит од чак 350 милиона евра у првих девет месеци прошле године.

Друго, како је и зашто Никола Томић, запослен у Народној банци Србије на месту вишег стручног сарадника за обезбеђење учествовао у пребијању новинара и грађана у дану инаугурације Александра Вучића. Његове фотографије на којима се јасно види да малтретира грађане, као део екипе која се данас повезује са Вељком Беливуком званим Веља Невоља, објавила је у јавности Мариника Тепић прошле недеље.

На ове чињенице Ви до дана данашњег нисте реаговали. Вероватно нисте стигли јер сте се бавили писањем таблоида о мени и компанији чији сам власник. Сада када сте обавили свој партијски задатак имате више времена и очекујем да јавности дате одговоре на постављена питања”, закључује се у допису.