Прочитај ми чланак

Слуга глобалиста Вучић: Нећемо признати референдум у украјинским областима!

0

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће се 8. октобра обратити јавности по многим важним политичким питањима, после низа састанака на међународном плану, које ће имати у међувремену.

Како је рекао у Инђији, у петак у Србију долазе европарламентарци и немачки изасланик за Западни Балкан Мануел Зарацин, он у суботу путује у Бугарску где ће разговарати с председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, а потом ће у понедељак у Будимпешти разговарати с мађарским премијером Виктором Орбаном око мигрантске политике.

FOTO: Printscreen

Вучић је додао да ће 4. и 5. октобра видети шта ће да се збива у Савету Европе и да ли ће заиста покренути процедуру за пријем Косова у чланство, да ће 6. октобра у Прагу учествовати на великом самиту тзв. европске политичке заједнице 41 земље, а да ће 7. октобра отворити једну велику фабрику и након тога се обратити јавности.

Он је додао да га „баш занима“ како ће покренути процедуру за пријем Косова у Савету Европе након одлуке о припајању четири украјинске области Русији после референдума.

Како је рекао, очекује да ће после свих тих састанака моћи нешто више да каже грађанима Србије.

Одговарајући на питања новинара, Вучић је рекао да је Србија до сада 210 дана издржала са стабилном политиком, а да је притисак на руководство у Србији огроман.

Он је оценио да се један технички документ може искористити за тешке нападе у медијима, а да то говори да је нервоза све већа, да ће бити ангажоване све групе за притисак и медија и странака.

На питање од кога долазе притисци, Вучић је рекао да су сви разумели све и да он говори докле може, а да не нашкоди земљи.

„Ми морамо да гледамо шта су наши интереси, а о томе ћу 8. да говорим више“, рекао је Вучић.

Вучић је изјавио и да Србија не може и неће да призна резултате референдума четири украјинске области под контролом руских снага о присаједињењу Русији.

„Србија то не може да призна јер се држи међународног права, Повеље УН и резолуција УН. Ми штитимо сопствени територијални интегритет, као и интегритет међународно признатих земаља. И то је једино што је сигурно и што не може да се мења, то су ствари од пресудног значаја“, рекао је Вучић новинарима након посете новом производном погону фабрике Грундфос у Инђији.

Он је поновио да су међународни притисци на Србију по питању Русије бројни и да очекује да ће се они умножавати у наредном периоду.

„Све је мање стрпљења, нервоза је све већа и све групе за притисак, као и део медија и политичких странака, биће ангажовани. И за једну и за другу страну“, рекао је Вучић и додао да њему остаје да води рачуна о Србији и њеним интересима.

Вучић је рекао да је чак и План консултација министарстава спољних послова Русије и Србије у наредне две године искоришћен за, како се изразио, „бруталне и жестоке“ нападе на Србију.

„Ја се не борим ни за (руског председника) Владимира Путина ни за (америчког председника) Џозефа Бајдена. Ја се борим за ове дивне људе у овој фабрици, сваког од вас, жене и мушкарце Србије“, рекао је Вучић.

Упитан за став председника Странке слободе и правде (ССП) Драгана Ђиласа да Србија треба да се придружи санкцијама ЕУ против Русије, Вучић је рекао да је то политика ССП „све време“ и да разуме такав став.

„То говоре све време, то понављају сваког дана. Разумем их, разумем све који на различите начине покушавају да износе своје политичке ставове“, казао је Вучић одговарајући на питања новинара.

Оценио је да је важно да Србија има „стабилну“ политику.

„Издржали смо 210 дана с том политиком, то нико није очекивао, чак ни многи који су нас подржавали. Пут Србије је трновит, тешко га је извести али је то пут који води рачуна о интересима Србије, а не о личним, партикуларним интересима“, казао је Вучић.