Прочитај ми чланак

Брнабић и Клаус Шваб управо потписали: Његови људи ће радити у Влади СРБ! Почиње..

0

У седишту Светског економског форума (WEF) у Женеви, данас је потписан Споразум о успостављању Центра WEF-а за четврту индустријску револуцију у Србији, првог таквог у региону Западног Балкана.

Параф на споразум ставили су директор владине Канцеларије за ИТ и електронску управу Михаило Јовановић и Џереми Јургенс, извршни директор задужен за центре WEF-a за четврту индустријску револуцију, у присуству премијерке Србије Ане Брнабић и оснивача и извршног директора WEF-а Клауса Шваба и председника WEF-а Боргеа Брендеа.

Центар Светског економског форума за четврту индустријску револуцију у Србији биће 16. у мрежи центара WEF-а у свету и први у региону Западног Балкана.

Нови Центар почеће са радом 1. марта, а функционисаће као непрофитна организација и платформа за јавно-приватно партнерство и сарадњу за четврту индустријску револуцију, док ће фокус рада бити на вештачкој интелигенцији и биоинжењерингу.

Радиће у оквиру владине Канцеларије за ИТ и електронску управу, а сарађиваће са научним институтима, државним установама и приватним сектором.

Званичници Србије и у претходном периоду истицали су да наша земља има шансу да искористи четврту индустријску револуцију и буде чак и један од њених лидера и победника.

Споразум је један корак у даљем напретку у тој области, а уз то често је истицана и чињеница да ИТ сектор и креативна индустрија представљају најбрже растући сектор у српској економији.

Екосистем формиран око Центра користиће инфраструктуру Националне платформе за развој вештачке интелигенције, Центра за секвенцирање генома и будућег биоекономског центра .