Прочитај ми чланак

Нови удар на возаче: Зимске гуме биће још скупље, ево и за колико

0

Прошле сезоне зимске гуме су биле скупље него икад, а сада је ситуација још гора. Ако планирате куповину пнеуматика, рачунајте на цене веће за чак 20 одсто.

Истраживања два портала Цхецк24 и Алзура у Немачкој показала су да су цене зимских гума више и до 21% у односу на прошлогодишње. Цхецк24 је за 100 најпродаванијих зимских гума путем портала израчунао да ће поскупљење бити преко 20 одсто. Како наводе, поскупеле су и универзалне гуме, али не у толикој мери, односно 16%.

Оне су у Немачкој првих дана септембра у просеку досегле 83,27 евра по гуми. Поређења ради, та иста цена је пре годину дана износила 70 евра.

До пре неколико месеци, индустрија гума још увек је углавном добијала важне сировине као што су чађ и синтетичка гума из Русије и Украјине. Такође, високе цене нафте, плина и електричне енергије повећале су и трошкове производње, пише ревија ХАК.

Подсетимо да су зимске, односно универзалне гуме по закону обавезне од 1. новембра уколико је на путу снег, лед или поледица и да ће сви који планирају да возе свакако морати да их имају на својим аутомобилима. Уколико је дошло време за замену гума које сада имате, рачунајте да ће се ово поскупљење пренети и на тржиште у Србији.