Прочитај ми чланак

Највећи удар на џеп стиже у септембру: НБС предвиђа инфлацију од 14 одсто

0

Инфлација у Србији у јулу је наставила да расте и износила је 12,8 одсто, од чега је око 70 одсто потицало од раста цена хране и енергената. Врхунац поскупљења грађане ипак тек очекује, јер ће према новој централној пројекцији Народне банке Србије инфлација у септембру износити 14 одсто.

Традиционално, ово је месец у ком грађани имају и највише трошкова и повећану потрошњу. Поред незаобилазне потрошачке корпе, кућни буџети су на удару и због других великих издатака попут припреме зимнице, поласка ђака у школу, припреме огрева за предстојећу зиму и све то док се ценовни потреси не смирују и када се најављује поскупљење струје које ће се прелити и на све производе и услуге.

„Инфлација ће најпре утицати на кућни буџет. Већ много новца морамо да одвајамо за храну и остале потрепштине. Срећом, за сада рачуни и комуналије мирују, а све ово остало иде навише“, каже за Бизнис.рс председник Удружења потрошача Ефектива Дејан Гавриловић и додаје да је евидентно да су поједине цене и вештачки „напумпане“.

На питање шта је савет грађанима у тренутку када су цене хране и огрева драстично поскупеле и када је само за ђачку торбу неопходно издвојити много више новца него прошле године, саговорник портала Бизнис.рс каже да је препорука потрошачима да економишу и траже повољнију понуду и за производе и за услуге.

„Савет је да провере цене у неколико радњи јер велики трговински центри приметно пумпају цене. Доста производа, попут хране и кућне хемије, може да се нађе у мањим радњама знатно јефтиније. Савет је да се економише, добро погледа и провери јер тиме може да се уштеди значајан новац. Значи, да се не купује све на једном месту, већ да се пробере и купује тамо где је најјефтиније“, истиче Гавриловић.

Коментаришући неоправдано подизање цена, он наводи да где год се пронађе пример да у једној радњи један производ кошта 500 динара, а у другој 300, то значи да трговац неоправдано „држи“ тако високу цену и да покушава да заради на таласу поскупљења.

„Нарочито нису оправдана поскупљења огрева. У овом случају поставља се питање шта је поскупело некоме ко припрема дрва, па је метар био 50-60 евра, а сада је 100. То је пример како се користи прилика и рат у Украјини, који је сада изговор за све и тамо где има и где нема логике. Једноставно, поједини сектори покушавају неоправдано додатно зараде, а наравно има примера и где су поскупљења у прихватљивим и логичним процентима потпуно оправдана“, напомиње он.

Према мишљењу председника Ефективе, неоправдана поскупљења такође су приметна код већине хране, кућне хемије, козметике и у сектору производа и услуга.

„Примера ради, када је реч о услугама, драстично је поскупела уградња климе, која је до прошле године била 50-60 евра, а сада је 100 евра. Због чега је сада ова услуга скупља? Мајстори се правдају и кажу да је поскупео материјал, а онда се намеће питање који материјал јер они заправо само ‘руке’ наплаћују“, подвлачи он.

Дезодоранс у Србији више од 600 динара, у земљама ЕУ око 200

Коментаришући цене козметике и примере који се могу видети на рафовима појединих српских трговинских ланаца, где један дезодоранс кошта више од 600 динара, док је исти у земљама Европске уније око 200 динара, Гавриловић каже да је то још један доказ да се цене вештачки „праве“ и да то углавном чине највећи брендови.

„Људи уђу у једну радњу виде да дезодорас кошта 600 динара, оду у другу и виде цену од 620 динара и онда када упореде мање-више исту цену одлуче да га купе, а немају појма да то у некој трећој, мањој радњи може да се нађе за 300 динара“, истиче он.

Цене козметике и хемије значајно су јефтиније и на пијацама широм Србије и Гавриловић каже да је то чист пример да у таласу поскупљења има и оних која су неоправдана јер је немогуће да се један производ донесе из Европске уније и на пијаци продаје јефтиније него у продавници.