• Почетна
  • ЕКОНОМИЈА
  • Свету битнији изглед амбалаже српског производа од његовог квалитета!
Прочитај ми чланак

Свету битнији изглед амбалаже српског производа од његовог квалитета!

0

Директор данске фирме Баланцед фоод Ким Бретинг, јуче је изјавио да су српски производи одлични али да због лоше амбалаже тешко пролазе у иностранству.

Међутим, са друге стране, наши дизајнери кажу да се лоше упакована храна код нас боље продаје јер делује јефтиније, а осиромашени грађани оклевају и да приђу производу чија амбалажа изгледа скупо.

„У Србији једва пет одсто производа има пристојну амбалажу“, тврди Славимир Стојановић, директор фирме “Десигнис” која се бави дизајном паковања.

Разлог за то је, како каже, што дизајн амбалаже код многих наших прозвода раде “стрине, тетке и други рођаци произвођача”.

„Промашена је тема ако се ради на своју руку. То је као да сами себи вадите зуб. Код нас је проблем и што се изгубило поверење да боље упакован производ доноси већи профит и да се аутоматски боље продаје. Такав је тренд свуда у свету. Мада, има ситуација када се у Србији и намерно ради лошији дизајн јер тако производ делује јефтиније, док би добар дизајн уплашио потрошаче који би одмах претпоставили да је тај производ много скуп“ , каже Стојановић.

У свету је логика другачија. Тамо квалитетно упакован производ нуди обећање доброг, док све што је ружно дизајнирано не обећава и не привлачи купце.

Он додаје да домаћи произвођачи треба да буду свесни да ако наши производи нису добро упаковани “не могу уопште да заиграју на том тржишту”.

 

(24 сата)