Прочитај ми чланак

ЗЛАТНО ДОБА Пола милиона Срба преживљава са 12.286 динара месечно

0

За време пандемије, Србија бележи пад незапослености на девет одсто у односу на годину дана раније, када је износила 10,4 одсто, истакла је директорка фондације Центар за демократију Наташа Вучковић. Она је навела да око пола милиона становника живи са примањима до 12.286 динара.

Вучковић је, у серијалу Европског покрета у Србији „Србија у доба короне – чињенице и достигнућа“, навела да је међу незапосленима ипак велики број младих људи, скоро четвртина њих између 15 и 24 године старости, преноси 021.рс.

У прошлој години је, међутим, порастао број неактивних за око један одсто, па их је било 2.712.800, рекла је Вучковић и додаје да је просечна зарада у нето износу била 62.280 динара, али да медијална нето зарада показује реалнију слику и износи 47.682 динара.

За време пандемије повећана је минимална цена рада која износи 32.000 динара за месец са највећим бројем радних сати.

– Око пола милиона грађана Србије живи испод линије такозваног апсолутног сиромаштва и има примања до 12.286 динара, док четвртина грађана живи испод линије релативног сиромаштва са примањима од 19.380 динара – указала је Вучковић.

Релативно сиромаштво подразумева националну дефиницију сиромаштва која се примењује у процесу приступања Европској унији и Србија се налази на другом месту од свих земаља у којима се сиромаштво мери по тој методологији.

„Србија у доба короне – чињенице и достигнућа“ је пројекат Европског покрета у Србији који подржава Министарство иностраних послова Немачке, наводи се у саопштењу.