Прочитај ми чланак

ЗЛАТНО ДОБА Могуће смањење пензија у Србији

0

Професор емеритус Алфа универзитета Љубомир Маџар сагласан је са оценом Фискалном савета Србије да ће у наредној години бити неопходна контрола раста пензија и зарада у јавном сектору, где би и замрзавање било оправдано, наводећи да он сматра да би и са пензијама требало нешто учинити.

Не могу да се сетим да Фискални савет у некој крупнијој ствари није био у праву са својим констатацијама и дијагнозама, тако да и сада мислим да је то упозорење сасвим умесно, рекао је Маџар за Данас.

ФОТО: Н.С.

Ја бих и мало заоштрио и рекао да ће нешто морати и са пензијама да се уради, иако сам и сам пензионер, јер ће велики број запослених остати или без плате или на минималцу, упозорио је он.

Предстоји нам један период, сматра Маџар, у коме ће дохоци запослених значајно опасти у односу на пензије и са становишта друштва као целине, то није добар облик неравнотеже.

– У крајњем случају, треба поступити по препорукама Фискалног савета, али ипак нисам сигуран да ће то бити довољно и да неће морати да се иде и мало драстичније у контролу свих доходака, укључујући и пензије. Све зависи од тога колико ће овај вирус беснети. Ако он настави своју активност и после јесени и задре у зиму, онда ће вероватно морати и нешто драстичније да се предузима него што то предлаже Фискални савет – предочио је Маџар у изјави Данасу.

Фискални савет Србије оценио је у својој анализи да држава више нема толико расположивих ресурса за снажну интервенцију јер се нерационално задужила за више од 600 милиона евра због исплате од 100 евра свим пунолетним грађанима.

У ову годину држава је и иначе је ушла са увећаним јавним дугом због неумереног повећања зарада у јавном сектору од око 10 одсто, оценио је Фискални савет анализирајући ефекте здравствене кризе на фискална и економска кретања у овој и наредној години.

Наглашено је да ће у наредној години бити неопходна контрола раста пензија и зарада у јавном сектору где би и замрзавање било оправдано јер се очекује да ће дефицит државе износити рекордних седам одсто БДП, а требало би га свести на два одсто како би се спречио раст јавног дуга који ће и иначе на крају ове године премашити 60 процената БДП.

Фискални савет је упозорио и да ће по свему судећи пад БДП износити три одсто, али уколико се криза са епидемијом продужи, може се очекивати и минус од пет процената, при чему би без посла могло да остане између 30.000 и 50.000 људи.