Прочитај ми чланак

ЖЕЛЕЗАРА СМЕДЕРЕВО: Страни менаџери ће узимати до 30 одсто добити

0
Фото: Танјуг

Фото: Танјуг

„ХПК инжењеринг“ из Холандије управљаће челичаном у наредне три године, предвиђа споразум који је јуче потписан у Смедереву. Ова фирма ће узимати највише 30 одсто добити из „Железаре“, док ће преостали део ићи држави.

– Сада сте у сигурним рукама. Молим вас да будете вредни, посвећени и да осветлате образ целој Србији, јер ово није важан дан само за Смедерево, већ за целу Србију, поручио је јуче окупљеним радницима, после потписивања уговора о пружању управљачких услуга са новим менаџментом „Железаре“ српски премијер Александар Вучић.

Уговор су потписали министар привреде Жељко Сертић, извршни директор „Железаре“ Бојан Бојковић и представник „ХПК инжењеринга“ Петер Камараш. Уз њега је све време био и други партнер из ХПК, иначе смедеревским радницима добро познати, некадашњи директор „Ју-Ес стила Србија“ Џон Гудиш.

Есмаркове оптужбе глупост

Тужба коју је амерички „Есмарк“ најавио због, како је наведено, „намерне саботаже у процесу приватизације“, Петер Камараш је врло кратко прокоментарисао.
– Читао сам у новинама о томе, али мени ништа није достављено. Оно што сам прочитао је комплетна глупост, а ангажовао сам адвокате, ако до тога дође – одговорио је словачки бизнисмен.

Премијер је подсетио и део обавеза које је нови тим у „Железари“ преузео. Ту је, пре свега, повећавање производње. Наиме, очекује се да ће се у Смедереву већ у овој години производити дупло више челика него у 2014, а да се у 2016. количина направљеног челика и утростручи.

Прошле године је, иначе, „Железара“ произвела 560.000 тона челика. Радници ће ускоро добити и десет одсто веће плате, а на радно место у наредним годинама може да рачуна баш сваки, од данас запослених радника. Наиме, у уговору стоји да број радника неће ићи испод 5.120.

– Наравно да неће бити лаки ти дани са Гудишом и Камарашом, знате какву дисциплину они траже, али биће вам увећане плате, радићете све време, имате загарантовану будућност – рекао је Вучић радницима, који су одговорили аплаузом и све време истакнутим транспарентом „Вучићу хвала“ на фабричкој огради.

– Пећ два ради, исправна је, сви погони су у радном стању. Ако се среди пећ број један, можемо да будемо опет профитабилни – рекао је јуче премијеру Миле Костов, радник погона одржавања, приликом обиласка погона. Костов није пропустио прилику да похвали старог (новог) шефа Џона Гудиша, као „изузетног зналца производње челика“.

Гудиш, с друге стране, није крио задовољство што је после 13 година, сада званично пензионер „Ју-Ес стила“, поново у Смедереву.

– Када 40 година радите овај посао, челик вам уђе у вене – сликовито је оправдао свој повратак из пензије Гудиш, додавши да једва чека да „Железару“ доведе на следећи ниво. Упитан који ће бити први кораци, Гудиш је рекао да је то тешко рећи и да ће му бити потребно неколико дана да проучи ситуацију – одакле долазе сировине, ко су купци и какве су продајне политике.

– Кад проценимо где се налазимо, знаћемо како да наступимо – рекао је Гудиш.

Он је навео да план постоји, али да треба утврдити како да се зацртани циљеви остваре у потпуности.

Извршни директор „Железаре“ Бојан Бојковић открио је јуче да ће „ХПК инжењеринг“ узимати највише 30 одсто добити, а да ће преостали део ићи држави.

– Мени је драго да све занима како ће се делити профит јер то значи да људи верују да ће тако и бити, као и ми што верујемо – рекао је јуче Бојковић.

(Блиц)