Прочитај ми чланак

ЗБОГ ИЗВРШИТЕЉА НАРОД У СРБИЈИ СЕ ОСЕЋА као Јевреји у нацистичкој Немачкој!

0

Из њихове куће их исељава даљи рођак који ту не планира да живи, већ само има циљ да оствари финансијску корист

Кућа породице Ћитић је продата на јавном надметању 6. децембра у Ужицу. О одржавању јавног надметања породица није била обавештена, иако су два месеца пратили своју пошту као и огласну таблу у суду. Породица сумња да је прекршен Закон о извршењу и обезбеђењу.

Наиме, овом брачном пару из Ужица извршитељи су после спора око деобе имовине узели кућу процењену на 100.000 евра, продали је за 50.000 евра, и сада их са двоје деце усред зиме избацују на улицу. Да ствар буде гора, њихова кућа је упола цене продата управо рођаку са којим су се судили око наследства.

Надметању су, поред јавног извршитеља, присуствовали поверилац и још два лица. Извршни поверилац је купио кућу за 50% процењене вредности. Овим је почео процес исељења четворочлане породице Ћитић из њиховог дома.

Против Ђорђа Доганџића, јавног извршитеља, правна заступница породице Ћитић је поднела приговор Комори извршитеља, као и неколико тужби Првом основном суду у Ужицу, кажу из организације, „Кров над главом“.

Гордана Ћитић каже за Еспресо како у тој кући живи 30 година, као и да су њена деца рођена ту. Додаје како је још увек у неверици, као и да и даље не може да прихвати шта јој се дешава.

Цела моја породица живи дуго у овој кући, а онда се након много времена појавио ујак мог супруга Бранислава, Зоран Никачевић из Велике Британије, са тврдњом да му припада трећина наше некретнине. Покушали смо да се договоримо са њим, али он је одбијао сваки наш предлог. Он нам је чак и претио да ће да нас натера да продамо кућу на лицитацији. Нисмо веровали, а испоставило се да се није шалио, прича Гордана кроз сузе.

Додаје како није постигнут никакв договор, па је пресуђено да кућа буде продата на лицитацији.

Одрадили су процену куће, и она вреди око 100.000 евра, односно тачно 12.491.000 динара. Од те суме, после продаје ми смо били дужни да рођаку исплатимо трећину, дакле 33.000 евра. Пошто прва лицитација није успела, на другој је продата за 50 одсто од првобитне цене. Ипак, били смо у шоку када се као једини купац појавио управо рођак са којим смо били у спору. Уплатио је 6.247.000 динара, што је око 50.000 евра и постао власник наше куће. Од те суме, како смо схватили, биће му враћена „његова трећина“, односно оних 33.000 евра. Нама треба да уплати остатак, 17.000 евра, од чега се још одузимају извршитељски и судски трошкови, додаје она.

Гордана је уверена како су њихов рођак и извршитељи били у дослуху. За Нову годину, Ћитићима је стигао допис да је Зоран Никачевић званично постао власник куће и сада чекају да их иселе.

За Нову годину сам добила папир на коме пише да треба да пошаљемо број рачуна на који ће нам уплатити остатак новца и да имамо осам дана да се иселимо, каже она.

Гордана је очајна због ситуације у којој се нашла, а посебно је забринута за своју децу која како истиче, трпе велики стрес.

– Ја не могу да верујем да неко може да избаци на улицу породицу са ћерком студенткињом и сином средњошколцем. И то по овој зими и снегу. Ми немамо куд и не знамо где ћемо када извршитељи дођу и затраже нам да се иселимо. Не могу да спавам, да једем, само размишљам о томе, прича забринута жена.

Каже, како и даље не може да поверује шта јој се дешава, али да се осећа веома угрожено.

Осећам се као Јевреји у Пољској када су дошли нацисти, ето како се осећам. Веровала сам институцијама, а сада више не знам чему да се надам. Супруг ми није запослен, али ради грађевинске послове, а ја сам запослена. Син ми се повукао у себе и не воли много да разговара о овој теми, а ћерка студира језике у Београду. Она је укључена у све, и јако се брине, прича Гордана.

Њена ћерка, Ружица Ћитић (22) трпи велики стрес јер се плаши да би њена породица могла да заврши на улици. Због последица стреса, сада има и здравствене тегобе.

Ми не знамо тачан датум исељења, што нам додатно улива страх. Не могу да спавам скоро уопште јер сам уплашена за своју породицу. Поред тога, за пар дана ми поциње испитни рок и јако ми је тешко да се сконцентрисем на градиво. Такође, имам јак осип и екцем по кози који се не смирује данима, а лекар је установио да је то последица стреса под којим сам све ово време, прича Сања за Еспресо.

Гордана (47) је иако преплашена, захвална свим грађанима који су њеној породици пружили подршку. Каже да није веровала да има толико људи који се солидаришу.

Сви суграђани, и људи из других градова који су нам дали подршку су наши пријатељи. Ја сам веровала у институције, а сада верујем у ове добре људе. Милисла сам да свако гледа себе и да им је свеједно, али сам се преварила и јако ми је драго због тога, каже Гордана и додаје да у овој држави „богати побеђују“.

Подсећамо, да би била извршена пресуда у спору око 1/3 наследства (односно 1/3 куће), породица Ћитић је остала без целе куће у којој живи. Ради се о старој кући, из 1926. године, која се налази у Видовданској улици. Бранислав Ћитић је наследник дела имовине, а друге делове је породица откупљивала од осталих наследника. Тако су постали власници 2/3 куће. Власници остатка су Зоран Никачевић, ујак Бранислава Ћитића, и његова сестра Мирослава. Наиме, ујакова породица је живела у тој кући до 1958. када су се одселили у Енглеску.

Зоран Никачевић је енглески држављанин, и изузетно је богат. Мирослава Никачевић је такође енглеска држављанка. Њих двоје су покренули спор како би добили свој део наследства (1/3 куће), кажу из организације, „Кров над главом“.

– У складу с тим, Бранислав Ћитић им је понудио физичку деобу (приземље куће које површински превазилази 1/3 укупне површине), али су они то одбили. Након тога им је понуђено да свој део наплате од продаје викендице породице Ћитић у Љубањама. Међутим, ни то није прихваћено, додају они.

Образложење правне заступнице поверилаца је предмет извршења не може бити друга непокретност, јер само кућа може да намири потраживања поверилаца. Судски вештак, Благоје Радојичић, проценио је вредност целокупне имовине на око 100.000 евра.

Тако да су потраживања поверилаца 1/3 од те суме.

Из организације подсећају како грађани Ужица знају добро колико кошта квадрат на тој локацији у Ужицу, а сви остали могу да погледају огласе за продају станова. Кућа се уопште не води на извршног дужника, Бранислава, већ на његову супругу Гордану Ћитић, додају.

– Због тога је Основни суд у Ужицу и донео привремену меру којом су оборене прве две заказане лицитације. Ситуацију породице Ћитић додатно отежава чињеница да је приватни извршитељ, Ђ.Д. из Ужица, ставио блокаду на рачун Гордане Ћитић, медицинске сестре, како би на тај начин наплатио трошкове спора, иако она није извршни дужник, напомињу из ове организације.

Из организације, „Кров над главом“ позивају све грађанке и грађане Ужица да се солидаришу са породицом Ћитић и помогну им да сачувају свој кров над главом.

– Ово што се дешава породици Ћитић данас, сутра може да се деси било коме од Вас. Зато је потребно да одбранама преварених породица и поједина оголимо неправу коју омогућава Закон о извршењу и обезбеђењу и институције “јавних “, приватних извршитеља, поручују из организације, „Кров над главом“.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!