Прочитај ми чланак

Затражено да 28 највећих светских банака повећа капиталне резерве

0

Неке највеће светске финансијске организације мораће да до 2016. године повећају капиталне резерве које треба да послуже као такозвани јастук безбедности у случају да дође до наглог погоршања економске ситуације у свету, упозорили су експерти међународне организације „Савета за финансијску стабилност“ (FSB) која врши мониторинг и регулацију светског финансијског система.

FSB укупно на том списку има 28 финансијских џинова.

Ставивши под лупу показатеље свих банака које чине систем светских банака за 2011. годину, аналитичари су дошли до закључка да Citigroup, JPMorganChase, HSBC и DeutscheBank морају повећати резерве на 2,5 одсто. На тај начин, поменуте кредитне организације су се нашле у четвртој корпи којој се испостављају најјачи захтеви.

Нешто мање, за 2 одсто треба бити увећана ликвидност Barclays и BNPParibas које су доспеле у трећу корпу. У другој корпи налазе се Bank of America, Bank of NewYork, CreditSuisse, GoldmanSachs, MorganStanley, RoyalBankof Scotland, MitsubishiUFJ и USB од којих се захтевају резерве у износу од 1,5 одсто.

На крају, у првој корпи од 1 одсто налази се 14 банака.

Међу њима се налазе и кинеска Bankof China, шпански BBVA и Santander, италијанска Unicredit банка франсуцки CreditAgricole и SocieteGenerale, WellsFargo као и јапански SumitomoMitsui и MizuhoFG.

Поред захтева на плану резерви, FSB уводи рокове у којима ове банке морају да предузму мере за јачање својих показатеља.

У наредних шест месеци оне ће морати да формирају групу нтикризних менаџера који ће до новембра 2013. године морати да израде план повећања резерви. Кроз годину и по дана треба да буду припремљени споразуми о трансграничној сарадњи међу овим организацијама, а од новембра 2014. године започети процес реализације планова повећања ликвидности.

„Допунски захтеви за стварање резерви у случају губитака за системске банке, биће објављени 2016. године за оне орбанизације које ће ући на списак за 2014. годину“ – каже се у саопштењу за штампу FSB.

Ова организација, поред осталог још истиче да, за оне банке, које се нису нашле на списку за 2012. годину, националне власти треба да траже капитализацију. Оне треба да обаве самосталну оцену значаја кредитних орбанизација за финансијски систем државе.

Савет за финансијску стабилност основала је у априлу 2009. године група земаља Г-20 и Комисија ЕУ на бази Формуле за финансијску стабилност. Главна канцеларија организације налази се у Базелу. Председник савета је од 2011. године шеф Централне банке Канаде Марк Карни који је на том месту заменио садашњег председника Европске Централне банке Марија Драгија.

 

(ФАКТИ)