Прочитај ми чланак

Зашто Срби купују њиве у Хрватској, а странци у Србији?

0

 
zemlja

(Блиц)

Хектар земље који у Војводини тренутно кошта и до 17.000 евра биће, према проценама упућених, још скупљи како се Србија приближава 2017. години, када ће земљу моћи да купују странци. Такав тренд донео је и праксу да све више наших велепоседника купује земљу у региону, где је значајно јефтинија.

После Миодрага Костића, власника „МК групе“ који у Украјини обрађује 30.000 хектара земље, и други највећи велепоседник Петар Матијевић, власник Индустрије меса „Матијевић“, најавио је ширење ван Србије.

– Све док су ове цене земље у Србији, не планирам да купим ни хектара. Тренутно у Хрватској преговарамо око куповине 1.500 хектара који се налазе у власништву две задруге. С обзиром на то да је цена најквалитетније земље у Хрватској у распону од пет до осам хиљада евра, наравно да смо заинтересовани да и даље тамо купујемо – каже Матијевић.

Не питају за цене

Жарко Галетин, директор Продуктне берзе, каже да ће цена земље у Војводини расти након ступања на снагу ССП.
– Како се тржиште земље у Србији буде отворило, све више странаца ће похрлити да је купи. Странци ће бити спремни да плате колико год буде потребно. Зато највећи власници земље из Србије гледају да купе јефтинију земљу у окружењу – тврди Галетин.

Он додаје да је скоро два пута виша цена најплодније земље у Србији у односу на Хрватску нереална јер „код нас нема никаквих других улагања па су сви похрлили да купују земљу коју потом издају у закуп, а на којој нема неке велике зараде“.

Милан Простран, агроекономиста, тврди да би до 2017. године, када на снагу ступа Споразум о стабилизацији и придруживању по којем ће земљу моћи да купују и странци као физичка лица, цена земље на овим подручјима могла достићи и 20.000 евра.

– Само до пре три године најквалитетнија земља је била 5.000 евра, а биће и 20.000 – тврди он.