Прочитај ми чланак

Зашто Срби и Албанци у Бриселу бију битку око језера Газиводе?

0

 

 Jezero_Gazivode-Srbija-Albanija
(Телеграф.рс)

Језеро Газиводе код Зубиног Потока најзначајнији је српски ресурс, а заједно са трафостаницом Валач кључно је за снабдевање електричном енергијом Срба на Космету. Албанци покушавају да га узму по сваку цену.

Језеро Газиводе код Зубиног Потока једно је од горућих проблема око којег се и даље у Бриселу споре Београд и Приштина. Разлог за то је што је оно, после Трепче, најзначајнији српски ресурс на Косову и Метохији и око којег, према речима првог потпредседника Владе Србије Александра Вучића, нема попуштања и преговора с Албанцима.

Како Телеграф сазнаје, Албанци су упорни да комплетно језеро, чије се три четвртине налазе на територији централне Србије у општинама Нови Пазар и Тутин, ставе под своју контролу, док се српски преговарачи труде да језеро, брана и хидроелектрана Газиводе, које су једна од кључних тачки за снабдевање Срба на Космету електричном енергијом, буду под контролом заједнице српских општина. Тачније, да се новац од воде и струје слива у касу заједнице и општине Зубин Поток.

Помозите рад Србин.инфо! Не дозволите да нас угасе ЕУ и САД.

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић каже да су разговори који се воде у Бриселу тешки за Србију, али и додаје “да ће дати све од себе да дођемо до решења“.

– Они су желели да језеро Газиводе припадне њима. Ми смо нудили мешовите компаније, нису хтели да пристану. Трафостаница Валач је, такође, велико питање. Ми смо и ту понудили да направимо мешовиту компанију, јер је то имовина Србије, али нека буде имовина заједничких општина, међутим, није било разумевања – каже Вучић, и додаје да око тога неће бити попуштања.

Изградњом бране Газиводе пре три и по деценије расељен је цео Ибарски Колашин, а чак 8.000 Срба морало је, пошто су им потопљене куће, имања и све што су имали, да се сели у Шумадију. Језеро покрива простор од села Газиводе код Зубиног Потока до Рибарића у општини Тутин, акумулација воде је око 400 милиона кубика, а снага хидроелектране је 35 мегавати.

Из Приштине, с друге стране, поред Газивода планирају да преузму и велику трафостаницу Валач на Рогозни, која тренутно припада Електромонтажи Србије и преко које се север Космета из Србије, правцем из Новог Пазара, снабдева електричном енергијом.

Министарка енергетике Зорана Михајловић каже за Телеграф да заједница српских општина мора да има своју компанију која ће се бавити снабдевањем и дистрибуцијом струје на северу Косова и да су Газиводе озбиљан проблем с којим се срећу српски преговарачи у Бриселу.

Приштина, међутим, јасно ставља до знања Београду да се о имовини не може преговарати.

– Питање језера Газиводе неће бити на столу током разговора, зато што је наша страна јасно ставила до знања да се о имовини не може разговарати – каже саветник у приштинској окупатоској влади Дрен Зека, и додаје да је то наводно и став Европске уније не дајући конкретне доказа за ту изнету тврдњу.

Коначно, појашњења ради: без воде са језера Газиводе немогућ је рад Термоелектрана у Обилићу. Са Газивода се водом снабдева неколико општина на централном Космету, хидросистемом Ибар-Лепенац вода са Газивода користи се и за наводњавање Метохије.

Зато је ово језеро стратешки важно за Србију јер и рашка област се снабдева водом овог језера.