Прочитај ми чланак

Заштитник привредника: Подобни угоститељи имају музику, неподобни – казне

0

Угоститељи нису задовољни новим епидемиолошким мерама, односно њиховим попуштањем, јер ни музику са радија не смемо да пустимо после 18 часова - као да држимо мртвачнице, а не кафиће, каже за портал Н1 Слађана Трајковић, једна од заступница удружења Заштитник предузетника и привредника Србије. Она истиче да се угоститељи и даље, годину и по од настанка епидемије, деле на подобне - који емитују музику и неподобне, углавном мале локале који - плаћају казне.

„Подобни угоститељи редовно емитују музику и после 18 часова и чак организују наступе уживо. Они неподобни ако пусте музику с радија после 18 часова добију казну и до 350.000 динара“, каже Слађана Трајковић.

Како истиче – угоститељи окупљени у овом удружењу траже једнак третман за све који се баве угоститељством.

„Верујем да већина угоститеља није задовољна овим попуштањем мера, јер није дозвољено пуштање музике после 18 часова, иако је рад продужен до 24 сата. Тако да ми од 18 часова до поноћи, јер није дозвољено емитовање музике – фактички држимо мртвачнице, а не кафиће“, наводи она.

А, пропис, каже – није исти за све.

„Многи локали раде нормално, нико их не контролише. Једино локали који имају пријаве морају да гасе и музику са радија и да плаћају казне – то доводи до масовног незадовољства. Или треба да нас пусте да сви радимо, или да једноставно нико не ради. Јасно је зашто се живим свиркама ризикује додатно заражавање коронавирусом. Али да не може да се пусти ни тиха музика са радија је – ван сваке памети“, оценила је Трајковић.

Многи угоститељи ипак ризикују и, наводи, раде са музиком.

Раде у страху

„Они ризикују и раде у страху, јер и сами гости траже да се пусти бар тиха музика. На тај начин остављају могућност разним инспекцијама да им пишу прекршајне пријаве, па и кривичне. А, било је примера где су власници и хапшени, док се на утакмицама окупља и по 4.000 људи и то прође са неким благим казнама, док у кафићу од, рецимо, 80 квадрата може да борави само 16 људи“, наводи Трајковић.

Уколико инспекције, како истиче, затекну једну особу више – казне такође иду до 350.000 динара.

„У једној правној држави, исти закон треба да важи за све, зар не? Да би се то постигло потребно је одмах дозволити нормалан рад свим угоститељима. Од нас зависи и егзистенција музичара, који такође не раде и немају од чега да издржавају своје породице. Апелујемо на Кризни штаб и Владу Србије, да нам дозволе нормалан рад, јер ако сада, када је број заражених опао, не можемо да радимо, чему да се надамо на јесен“, наводи Слађана Трајковић из удружења Заштитник предузетника и привредника Србије.

Подсетимо, на седници Кризног штаба у понедељак одлучено је да угоститељски објекти могу да раде до поноћи и у затвореном и на отвореном, да последња биоскопска пројекција може почети у 23х, до када раде благајне, а трафике и киосци могу да раде од нула до 24х.