Прочитај ми чланак

ЗАРАЂУЈУ НА ТУЂОЈ МУЦИ! Извршитељкин син купио отети стан!

0

Ђорђе Чоловић, син извршитељке Данице Чоловић, купио на лицитацији за 118.000 евра стан породице Аксентијевић код Арене, вредан бар 140.000 евра. Тај стан Аксентијевићима претходно отео Александар Вуловић, колега Данице Чоловић

Случај породице Аксентијевић са Новог Београда школски је пример како јавни извршитељи на мафијашки начин зарађују на туђој муци! Аксентијевиће је из стана код београдске Арене, вредног најмање 140.000 евра, избацио извршитељ Александар Вуловић, а онда је ту некретнину путем лицитације за 118.000 евра продао Ђорђу Чоловићу, сину своје колегинице Данице Чоловић!

Вуловић је јуче са полицијом без потребног налога и дозволе ушао у стан Аксентијевића, пописао ствари и променио браву!

 

Даница Чоловић: Мој син је видео стан у огласима

Јавна извршитељка из Крагујевца Даница Чоловић, иначе мајка новог власника стана Ђорђа Чоловића (30), тврди да у овом извршењу није прекршен закон.
– Тиме што је мој син купио стан који продају моје колеге јавни извршитељи није прекршен никакав закон! Прво, ја нисам ни била упућена у све ово, Ђорђе је сам видео на огласима да се стан продаје. Продаја спорне некретнине оглашена је на огласној табли Коморе, као и на сајту „Добош“, где га је мој син и видео. Стан је продат на првој лицитацији на којој је учествовало десет људи и достигао је цену далеко већу од почетне цене. Мој син живи и ради као програмер у Београду већ десет година, а заједно са банком и јавним извршитељем тужила га је и породица Аксентијевић. Да напоменем, све ове информације знам искључиво зато што сам мајка новог купца, а не зато што сам јавни извршитељ – каже Даница.

Дејан Аксентијевић, досадашњи власник стана, каже да му је некретнина одузета не незаконит начин, а да су извршитељи на овој отимачини зарадили неколико десетина хиљада евра.

 

– Стан из ког ме сада избацују купио сам 2005. године, а за њега сам узео кредит у швајцарцима у вредности од 103.000 евра. Исплатио сам 87.000 евра, али тада су рате почеле нагло да расту због познатог проблема са кредитима индексираним у францима. Завршили смо на суду, вештак је проценио да треба да вратимо још 36.000 евра, ја сам некако набавио тај новац и био спреман да платим. Међутим, банка је покренула нови поступак, тражила да јој платим још 60.000 евра и добила нас на суду – каже Дејан Аксентијевић.

Према његовим речима, стан завршава на лицитацији, за коју он уопште није ни знао јер је обавештење о томе добио на адреси на којој не живи још од 2005.

– Сазнали смо да је наш стан купио Ђорђе Чоловић, син извршитељке Данице Чоловић. Остали смо у шоку, питали смо се како је могуће да најближи рођаци извршитеља, макар они и не радили на конкретном случају, купују станове заплењене у извршним поступцима?! Што је најгоре, тај човек је наш стан купио за 118.000 евра, а вредност овог стана требало би да буде бар 140.000 евра. Наша некретнина има 70 квадрата, а на тој локацији квадрат кошта између 2.000 и 2.500 евра. Очигледно да се ту ради о некаквом договору и да они намештају једни другима станове. Нема сумње да ће они нашу некретнину препродати по доброј цени и зарадити велики новац – објашњава Аксентијевић.

У организацији „Кров над главом“ истичу да је случај Аксентијевића школски пример како извршитељи користе још једну рупу у закону да би масно зарађивали.

– Закон нигде не забрањује рођацима јавних извршитеља да купе неку некретнину која се продаје у извршном поступку, под условом да ти извршитељи нису страна у поступку. Дакле, пошто Даница Чоловић не ради на овом случају, њени рођаци имају право да купе стан Аксентијевића. Али, овде постоји очигледна сумња у малверзацију и јасно је да због таквих ствари закон мора да се мења и да буде рестриктивнији – кажу у удружењу „Кров над главом“ и додају да се извршитељима очигледно жури да до промене закона поотимају и препродају што више станова:

– Ми смо упозоравали да ће се овакве ствари све чешће догађати и да епидемија отимања станова и даље траје. Док се чека нови закон, извршитељи по старом експресно завршавају предмете како би у међувремену што већи број људи истерали на улицу.

Комора извршитеља: Све је по закону

У Комори извршитеља кажу да су упознати са тим да је у конкретном предмету, међу више учесника јавне лицитације, један од њих био и син јавне извршитељке Данице Чоловић из Крагујевца.
– Ова околност није од значаја јер није у супротности са Законом о извршењу и обезбеђењу, који у члану 169 прописује ко не може бити купац у извршном поступку и односи се на лица која службено учествују у том поступку или су њихови сродници – наводе у Комори.

Банка није вратила паре

Аксентијевићи су стан продат за 118.000 евра изгубили због наводног дуга од 60.000 евра. По тој логици, банка би морала да им врати остатак од 58.000 евра. Међутим, према речима Дејана Аксентијевића, то се још није десило:

– Наш стан је званично продат, али нико из банке ме још није звао да ми врати разлику у новцу.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!