Прочитај ми чланак

Зар су нам странци потребни да нам кажу како нам је?

0

padanja-slika

 

Шта да мислимо о нашој власти кад и Светска банка, на увијен начин, каже да економске мере нове владе неће донети резултата?

Ових дана је Светска банка дала прогнозу кретања Друштвеног бруто производа Србије у наредном периоду. У овом извештају говоре нам да Србија ће имати успорени раст до 2017. године, и да се очекује релативно спор раст српске економије од око 1,5%-2% годишње, што кумулативно ће бити око 10-так%. Стопа инфлације ће бити око 4%-6% годишње, а тек 2017. године очекују пад на око 3,5% годишње. Основни ризик јесте повећање нивоа задужености у наредном периоду.

Наравно ове прогнозе се раде стално и оне ће бити предмет сталних промена и праћења, тако да њихове корекције ће бити сигурно у наредном периоду. Шта нам они заправо кажу из ових извештаја? Они кажу, само на „стручан начин“, да се криза наставља и даље истим темпом, да владине мере немају ефекат и да нас просто лажу и замајавају цело време.

У супротном, ваљда би њихови „пријатељи“ дали позитивну оцену њихових мера, зар они не би видели даље од нас „обичних смртника“ и уверавали нас како нас чека „благостање“, већ 2015. године, како тврде из владе, и поред низа „непопуларних и тешких мера владе“.

Зашто је ово битно? Па зар ММФ, Светска банка, ЕБРД и сличне институције треба да нам кажу ове ствари, или је довољно само изаћи на улицу у било ком граду у Србији и видети блокаде по путевима, раднике које траже своја права, цене у продавницама и на пијаци, забринуте послодавце, који се питају куда и како даље.

Наравно, ово не важи за стране инвеститоре, који јако добро знају куда и како даље, јер због њих је и креирано комплетно законодавство и пословна клима. Али опет има проблема, јер то није довољно и траже још!!

Ових дана нас је прво лепо изненадио министар економије г. Радуловић, својим ставовима по питању страних инвестирора, јер је то било први пут да неко од званичне власти призна крајње „скроман“, да не кажемо негативан, допринос рада страних инвеститора. Иако је он касније почео мало да мења и да „фризира“ првобитне изјаве, веома је важно да је неко ово први пут и поменуо на тако директан и отворен начин, а у прилици је да о томе и одлучује.

Само податак да су уложене милијарде евра у довођење страних инвеститора у земљу, а да је ефекат у спољно трговинској размени и даље негативан, да је запослено само око 30 – 40.000 радника, а да је број незапослених око 1 милион, и да је стопа задужености у односу на БДП око 66% (иако је ово противзаконито), говори о узалудности наде да ће нам странци нешто и решити.

Ако све ово знамо, Двери Српске, као нов политички покрет, постављају питање зашто истину да нам говоре странци? Зашто власти, и ова и све од 5. Октобра до данас не изађу пред народ и кажу једну једноставну истину – ми не знамо како да из кризе изађемо, грешили смо и даље грешимо, тачно је да земља пропада и да пропаст није заустављена, и нека дођу они који знају. Стварно, зашто?!

(Двери)