Прочитај ми чланак

ЗАДУЖИЛИ СРБЕ ДО 10. КОЛЕНА Узимају кредит од 430 милиона евра за Моравски коридор

0

Коридори Србије су за потребе изградње аутопута Појате-Прељина, познатијег као Моравски коридор, узели кредит вредан 431,7 милиона евра од Ј.П. Морган Цхасе банке из Лондона, која је уједно и овлашћени главни аранжер, пише у Предлогу закона о потврђивању зајма који је Влада Србије доставила Народној скупштини.

Извозна кредитна агенција Уједињеног краљевства је дала гаранцију за зајам који обезбеђује ЈП Морган.

Новац ће отићи фирми Bechtel Enka, регистрованој у Лондону која гради ову деоницу, а у Србији послује преко свог огранка у Београду, пише Нова економија.

Влада Србије је у јулу 2019. образовала Радну групу за избор стратешког партнера у циљу реализације пројекта изградњу Моравског коридора. У августу је као статешки партнер изабран конзорцијум Bechtel Enka.

Комерцијални уговор о Пројекту изградње је закључен у децембру 2019. године. Износ уговора је 745 милиона евра, не рачунајући индиректне капиталне трошкове, јединични део цене за јединични обим радова и надокнадиви део.

У оквиру преговора са стратешким партнерима уговорено је и узимање зајма од 431,7 милиона евра којим ће се финансирати до 85 посто вредности прихватљиве робе и прихватљивих услуга, што се односи на робе и услуге из Велике Британије и трећих земаља.

Новцем из кредита требало би да се покрије и 30 одсто вредности робе и услуга из Велике Британије и трећих земаља у погледу локалних трошкова и до 100 одсто износа премије агецнције за извозно кредитирање.

Рок доспећа кредита даје 13 година, укључујући и грејс период од три године, тако да би Србија са отплатом кредита требало да почне у децембру 2024. године.

Уговорена је варијабилна каматна стопа у висини шестомесечног ЕУРИБОР-а увећаног за фиксну маржу од 0,5 одсто.