За пет дана скаче цена цигарета, ево колико ће сада коштати оне које ви пушите

0

Наши суграђани ће на киосцима и продавницама за паклицу за неколико дана давати у просеку десет динара више него обично

Због новог померања акциза, очекивано, доћи ће и до поскупљења цигарета, и то у просеку за 10 динара.

pexels.com

Дуванџије се, по правилу, прилагођавају шестомесечном повећању, што се на крају одражава на потрошаче и цену паклице. Овај намет увећан је за динар и по, па држава по овом основу од Нове године узима произвођачима 73 динара по паклици уместо досадашњих 71,5 динара.

То је норма која је предвиђена акцизним календаром који је усвојен 2017. године и важи до јуна 2020. То подразумева да се два пута годишње увећава специфична акциза. Уз њу се на цену цигарета зарачунава и пропорционална акциза од 33 одсто цене, а на све то се додаје и ПДВ.

Дуванџије су раније поднеле захтев Влади за поскупљење, а нове цене ступају на снагу 3. фебруара. Оне су објављене и у „Службеном гласнику Србије“.

Цигарете компаније „Филип Морис“ ће тако прве „скочити“, па ће паклица „бонда“ од 3. фербуара, коштати 270 динара. Малборо ће бити 360, на пример „флавор тоуцх“ ће бити 320 (сада кошта 310), парламент Аqуа блуе“ ће коштати 400 динара.

Осим за цигарете, цене се усклађују и за резани дуван. Подсетимо, Србија мора да достигне стандарде ЕУ, које прописују да је висина минималне акцизе 90 евра на 1.000 цигарета.

У Србији је сада око 60 евра, чиме наша држава спада у оне у којима су цигарете најјефтиније.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!