Прочитај ми чланак

ЗА ФРАНКЕ УГЛАВНОМ СТИЖУ ЕВРИ: До 31. маја замена без накнаде

0

ОСТАЛО је још неколико дана за замену истеклих "швајцараца" из осме серије за новчанице из важеће девете.

Народна банка Србије ће франке од пословних банака и мењачница у Србији преузимати до 31. маја без накнаде. То значи да ће клијентима вероватно и раније бити обустављене замене, па из централне банке апелују да се не чека последњи дан.

Фото: Free Images Pixabay

До сада је, према последњем податку НБС, замењено 136 милиона франака, а од 25 банака њих 17 прихвата истекле „швајцарце“. Трећина, међутим, није послушала апел НБС да мењају осму серију за девету без накнаде. Грађани се и даље у великом броју жале да нових франака нема ни у мењачницама ни у банкама, да је углавном једина опција полагање новца на девизни рачун или замена за другу валуту, као и да много банака и не прихвата „осмаке“.

– Није било већих проблема приликом ових трансфера, а НБС је први пут обавестила грађане да треба да замене франке док су још били важећи, 14. децембра прошле године – кажу у НБС. – Од тада је омогућена замена на неколико начина – или да се франци осме серије положе на девизни рачун, па да се после преузме девета, да се директно замене за девету серију, ако у банци има довољне количине, или да се осма серија замени за динаре, а за динаре купи девета серија или друга валута. За ову трећу опцију, боље је мењати код мењача, јер мање кошта.

Мењачнице, како смо сазнали, и овлашћене од НБС за ове трансфере, не могу да мењају осму за девету серију, јер немају на располагању важеће новчанице. Једино могу старе франке да откупе за динаре, па их затим замене за неку од 12 валута којом располажу. Како наши читаоци кажу, приликом ових замена су на губитку од 150 до 180 динара на 100 франака.

– Немамо могућност да мењамо, јер не располажемо новчаницама из девете серије, већ само откупљујемо, а најчешће за динаре и евре – каже Давид Хасановић, председник Удружења мењача Србије. – Разлика између откупа и продаје је један до три одсто. Истекле франке које сакупимо предајемо банкама, а оне их по различитим курсевима откупљују од нас.

Поједине банке су отварале девизне рачуне само својим клијентима, а друге било коме ко жели да тако замени истекле франке.

Како у централној банци кажу, грађани немају разлога за бригу ни након истека рока за замену, јер ће банке и мењачнице које желе и тада мењати ове новчанице, али без обавезе. Осим тога, швајацарски франци било које истекле серије, могу да се замене временски неограничено у Централној швајцарској банци у Берну и Цириху, или у агенцијама те банке у свим већим градовима у Швајцарској. Новчанице се могу слати и поштом и добити одобрење на девизни рачун.

ОД 30. АПРИЛА ПОВУЧЕНЕ

НАЦИОНАЛНА банка Швајцарске је 30. априла 2021. године повукла из оптицаја новчанице. Банке су позване да до 31. маја омогуће грађанима да без додатних трошкова замене новчанице осме серије швајцарског франка. При томе, банке под повољним условима могу код Народне банке Србије да замене само новчанице осме серије швајцарског франка које су од грађана, преко мењача или директно, примиле почев од 30. априла, али не и новчанице ове серије које имају из ранијег периода. Ово ограничење према банкама, уведено је са циљем да се грађанима омогући додатни период за замену новчаница.

УМЕСТО ЛИЦА ГЛОБУС И ШАКЕ

НА новчаницама истекле, осме серије главни мотив су ликови различитих личности, а на деветој серији су шаке и глобус. Како у НБС објашњавају, разлог што се серије повлаче и замењују другом, по правилу је већа безбедност. Како стручњаци кажу, Швајцарска има праксу да када уводе нову серију, претходну повуче, да би се спречило и отежало фалсификовање. Американци, са друге стране, све серије имају у оптицају.