Прочитај ми чланак

ВУЧИЋЕВА ИЗЈАВА – удар на НИС

0

Изјава председника Србије Александра Вучића да држава може „нешто да уради“ када је реч о цени дизела, а да на бензину трговци узимају велику маржу представља његов покушај да предупреди протесте пољопривредних произвођача као и да се бумеранг везан за високе цене горива пребаци на трговце нафтним дериватима.

Пумпаџије висину марже крију и сазнати од њих конкретну цифру колико она износи је немогућа мисија. С друге стране, у Удружењу нафтних компанија Србије кажу да они не рачунају висину марже од продаје горива јер је то ствар тржишта. Међутим, добро обавештени извори Данаса блиски нафтном сектору кажу да је председник Вучић у праву када каже да је маржа за бензин висока.

foto: screenshot

– Где год је конкуренција велика маржа се због тога смањује. То је случај код дизела. Када је реч о бензину чак 85 одсто количина на тржишту је из домаће производње. Производи га Нафтна индустрија Србије док ОМВ бензином сопствене производње снабдева своје пумпе. Врло је могуће да је Вучић својом изјавом грађанима желео да поручи да је маржа коју узимају Руси и Аустријанци на бензину велика и да они имају могућност да се одрекну дела зараде, а не држава која нема чиме да пуни касу сем акцизама – сматра наш саговорник.

Међутим, стручна јавност сматра да Вучић не треба да се интересује и потенцира висину маржи трговаца већ да се држи оног дела за који је држава задужена, а то су управо акцизе.

– Ако било ко сматра да су марже за бензин велике, а на њихов износ директно утиче рафинеријска прерада нафте НИС-а у Панчеву, онда бензин може да купује у региону, а не од НИС-а. С обзиром да то нико не ради, већ готово сви бензин на велико купују од НИС-а, то јасно показује да је он у окружењу знатно скупљи. Стога не треба са позиција власти размишљати о маржама. С друге стране не може се рећи да систем акциза на гориво није праведан. Далеко је праведније и боље увести акцизе на луксузну робу у коју спада и гориво у Србији него примера ради увести порезе на пензије. Друга је ствар већ на шта држава троши средства из буџета – каже за Данас Бранко Павловић, економски аналитичар. Према његовом мишљењу, најава да би се могла смањити акциза на дизел представља Вучићев уступак пољопривредним произвођачима који свакако не спадају у вишу средњу класу и добро су организовани и опремљени за протесте и блокаде.

– Веома је могуће да Вучић жели да учини уступак пољопривредним произвођачима. Међутим и то се ради на погрешан начин јер би много боље било да им се помогне кроз директне субвенције државе него кроз снижавања дела акцизе – каже Павловић.

Експерт за страна улагања Махмуд Бушатлија такође сматра да Вучић најављује смањење акцизе за дизел како би предупредио протесте пољопривредника.

– Сасвим је јасно да је пољопривредницима потребан дизел за тракторе како би обављали своје пољопривредне послове. С обзиром да се са ценом горива веома претерало власт сада покушава да ублажи новонасталу ситуацију смањењем бар неких акциза не би ли спречила протесте пољопривредника који би могли да доведу до нових блокада путева. Када већ говоримо на ту тему, поставља се питање због чега уопште постоје акцизе за гориво које користе пољопривредници. Они га не користе као луксузну робу већ за производњу и самим тим за пољопривреднике би износ акцизе требало да буде нула – сматра наш саговорник.

Војислав Вулетић, експерт за енергетику, каже за Данас да држава треба да води рачуна о акцизама и другим дажбинама које прописује а никако о висини трговачких маржи када је реч о гориву.

– Мислим да председник Вучић не би требало да коментарише износ марже за бензин. Висину марже одређује цена сирове нафте на светским берзама а не воља трговаца горивом. Ако жели да помогне возачима, држава треба да смањи висину акциза. На њој је да одлучи да ли ће акцизе смањити за сва горива или само за дизел или пак да не уради ништа од тога. Трговачке марже треба да остану ван домена њених коментара и интересовања – закључује наш саговорник.