Прочитај ми чланак

Вучића као да је стрефио корона вирус: У Панчеву ће плате бити 1.900 евра!

0

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да изградња фабрике Бросе значи 450 милиона евра извоза више за Србију.

„Бросе је најбоља ствар која се десила Србији у последњих 50 година. То је фабрика која ће да мења све, не само у Панчеву и Банату, него у Београду“, рекао је Вучић на полагању камена темељца за ту фабрику.

Рекао је да ће обични радници на почетку имати 750 евра плату, а инжењери 1.500 евра, а до 2026. године плата ће, како је рекао, бити измедју 1.900 и 2.100 евра.

„То само говори о значају фабрике. То је инвестиција од 180 милиона евра“, рекао је Вучић.

Он је рекао да колико год пажње посветимо изградњи те фабрике, „то није довољно“. „За ово живите и радите, за овакве дане“, рекао је Вучић.

„Отварамо једну од најважнијих фабрика са највишим платима, 41 одсто вискообразованих ће радити у Бросеу. То су дивне ствари за Србију“, рекао је Вучић.

Рекао је да ће се отварање фабрике Бросе одражити на наш спољнотрговински биланс, БДП, као и на целокупну економску ситуацију.

Вучић је рекао да ће изградња фабрике значи више новца у Панчеву, што ће довести до отварања више угоститељских објеката, веће цене квадрата.

„Имаћете све у Панчеву. Све че да расте у економском смислу. Значиће и за Ковачицу, Опово, Ковин, Алибунар“, рекао је Вучић и додао да ће Панчево моћи да има инфраструктурне радове „о којима нису могли да сањају“.

Он је рекао да Бросе производи „све што може да нам падне напамет“ од делова за аутомобиле, електромоторе, систем за управљање воланом, бензинске пуме, климе.

„Око 50 одсто свих новонаправљених аутомобила у свету има делове које је направила фабрика Бросе. Поносан сам што ће да раде у нашој земљи“, рекао је Вучић.

По питању услова пословања, Вучић каже да неће бити повећавања корпо-такси нити пдв-а, већ да ће се обавезе само смањивати. „Радиаћемо на смањењу обавеза и пореза на добит у будућности, а посебно пореза и доприноса на плате, јер желимо да додатно помогнете наше радника и да остварујте већи профит“, нагласио је председник.

Немачка компанија Бросе почиње данас у Панчеву изградњу фабрике и развојног центра, у које ће бити уложено 120 милиона евра, а запослиће око 1.100 радника.

Церемонији полагања камена темељца, који ће симболично бити означен пуњењем временске капсуле, присуствују председник Александар Вучић, председавајући Бросе групе Михаел Стошек, извршни потпредседник за пословање Бросе групе Томас Шпанглер, председник Покрајинске владе Игор Мировић, амбасадор Немачке Томас Шиб.

Коронавирус се највише одражава на економију

Вучић је рекао да је највећи проблем у вези са корона вирусом економија, на коју се епидемија већ одражава у великој мери.

Рекао је да је један од примера и аутомобилска индустрија, јер кашњења у ланцу добављача могу да праве проблеме у тој грани привреде.

„Мене брине да ли ће пут Прељина-Пожега каснити“, рекао је Вучић.

Истакао је да га, свакако, брине сваки човек и здравствено стање људи.

„Али око економије ће бити проблема. Све берзе падају зато сто нема вакцине“, рекао је Вучић и додао да „фармацеутска мафија“ сигурно неће да прави вакцину ако се не зна да ли ће вирус да потраје до следеће године.

Вучић је истакао да ће Србија да ради тестове, да износи све информације у јавност и да ништа неће да крије од грађана.

„Људи треба да буду мирни, а ми да Бога молимо да светска економија то прегрми“, рекао је Вучић.