Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ У ГРДЕЛИЦИ: Пут као у Швајцарској или Аустрији

0

Председник Александар Вучић стигао је данас око 17.30 сати у Грделицу, на локацију Косина 2, на последњој и најзахтевнијој деоници аутопута на јужном краку Коридора 10, која је изазивала много проблема, а на којој је подигнуто 36 мостова и два најдужа тунела.

Са Вучићем су стигли и премијерка Ана Брнабић и чланови владе, као и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик.

Одмах по изласку на пут, Вучић је са задовољством приметио да изгледа као у Швајцарској или Аустрији, и да, имајући у виду колико је сиромашан тај крај Србије, пут делује невероватно.

„Много сам срећан због народа који овде живи“, рекао је Вучић.

Пренео је и да је поразговарао са министрима, у аутобусу којим су стигли заједно са њим, да им је рекао да се данас живи брзо, да људи имају своје проблеме, али да морају да имају увек на уму колико је велика ствар која је направљена — изграђено је нешто што није могло за 75 година, те да се не осврћу на оне који су злонамерно „добацивали“, јер ће и они и њихова деца да се возе овим аутопутем брже и безбедније него до сада.

Вучић је рекао да је отварање Коридора 10 прилика да упознамо боље своју земљу. Многа дивна места нам постају ближа, људи за кратко време могу да упознају своју отаџбину, поручио је председник истичући значај Коридора за економију и привлачење инвестиција, преноси РТС.
Председник Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић, министарка Зорана Михајловић и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик обишли су косину 2 на Грделичкој клисури, која је изазивала много проблема грађевинцима на Коридору 10.

Председник Србије Александар Вучић је разговарао са радницима код косине 2, који су испричали са којим изазовима су се сусретали.

На констатацију да је јужни крак завршен, али да ће проблем и даље задавати дуго чекање на границама, Вучић је рекао да техничке ствари морају да се решавају брзо, да би се смањило чекање, јер се тиме чува и новац.

Председник је навео да је потребно да земље на Балкану разумеју да смо снажнији ако смо заједно, да размишљамо на другачији начин и да се боримо за своју будућност. За то је потребно време, рекао је Вучић.

Председник ће након разговора са извођачима обићи целу трасу последњег дела Коридора 10, дугу 26,3 километра, возећи се отвореним аутобусом.

На Косини 2 председника су сачекали министарка грађевинарстава, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, представници инвестотора, извођача радова, радници, као и бројне медијске екипе.

На галерији Косине 2, која је дуга 150 метара, постављен је транспарнет на коме су фотографије Александра Вучића и Милорада Додика и натпис „Светло на крају тунела“, као и заставе Србије.

Заставе су постављење и на расвети поред аутопута.

Србија ће отварањем последње деонице аутопута на јужном краку Коридора 10 имати повезан аутопут од севера до југа, на целој траси, од Батроваца на граници са Хрватском до Прешева на граници са Македонијом.

На укупно 26,3 км, на веома тешком терену, савладано је успешно девет великих косина, изграђена петља Предејане, два тунела Предејане и Манајле укупне дужине 2,8 км и 36 мостова, али и регулисано шест километара корита Јужне Мораве.

Са отварањем тог дела Коридора 10 од Ниша до Солуна ће моћи да се стигне за око три сата.

Источни крак Коридора 10 од Ниша до границе са Бугарском код Димитровграда биће, како је раније најављено, потпуно завршен за око три месеца.

Вучић је најавио да ће отварању целог јужног крака Коридора 10 кроз Србију присуствовати и премијер Северне Македоније Зоран Заев.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!