Прочитај ми чланак

Вучић се хвали повећањем пензија, а оне расту по закону

0

Како је председник Александар Вучић најавио могућност да би пензије могле у јануару да порасту за шест одсто, тако је преко ноћи најава постала - чињеница. Министарство за рад саопштило је да ће пензионери моћи да рачунају на повишицу у складу са "швајцарском формулом", иако је Нова.рс још прошле недеље показала како раст пензија не зависи од Вучића, већ је прописан Законом о пензијском и инвалидском осигурању.

“Јануарске пензије биће увећане у складу са ‘швајцарском формулом’ чиме ће се наставити унапређење стандарда пензионера и у 2021. години, како је то најавио председник Србије Александар Вучић, саопштило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, које се, попут председника, досетило и да напомене да то значи да је укупно повећање пензија у периоду 2012-2021. године – 30,9 одсто.

Фото: Н.С.

Рачуница тог министарства каже да ће особа која је имала 20.000 динара 2012. године, у јануару 2021. примити 27.499 динара, а да ће онај ко је имао 30.000 динара, на јануарском чеку видети – 39.284 динара.

Са друге стране, јануарска повишица не делује тако импозантно када се стави у другачији временски контекст.

Тако, онај ко тренутно прима пензију од 20.000 динара, од јануара 2021. примаће 21.200 динара, а ко прима 30.000 добиће још 1.800 динара, док онај ко за сада има 40.000 динара, од Нове године може да рачуна на 42.400 динара.

Швајцарска формула у добру и у злу

“Швајцарска формула”, према којој се усклађује раст пензија унета је у наше законодавство на крају прошле године, и предвиђа да се висина пензија увећава за збир половине раста зарада и половине раста цена.

Ове године, рачуница је следећа: како су зараде порасле за око 11 одсто од јуна прошле до истог месеца ове године, док се инфлација креће око два одсто, применом швајцарске формуле долазимо до раста пензија од 6 одсто.

Примећује се релативно висок раст зарада – што је управо, како за Нова.рс објашњава члан Фискалног савета Никола Алтипармаков, једна од “мана” швајцарске формуле.

“Она не ‘прати’ најбоље стање у привреди, па се тако дешава парадокс коме сведочимо: да су прошле године, када смо имали просперитетан раст БДП од 4 одсто, пензије порасле за 5,2 одсто док ће на основу података из ове године, иако смо се суочили са рецесијом и кризом изазваном епидемијом, пензије порасти још више – за 6 одсто”, каже Алтипармаков.

Избијање пандемије коронавируса пореметило је све планове и пројекције прихода и потрошње државе, па је тако републичка каса прошла кроз један, а судећи према најави министра финансија Синише Малог, проћи ће и кроз други ребаланс буџета – па неки економисти, попут професора Економског факултета Милојка Арсића, подржавају “корекцију” швајцарске формуле, како би пензије спорије расле у кризним временима.

Алтипармаков, међутим, сматра да је овога пута важније држати се формуле него је кориговати већ у првој години примене.

Пензије расту због Закона, а не Вучићевог обећања

Изјава председника Александра Вучића да пензионери не морају да брину, “пошто пензије неће бити смањиване него ће расти”, другачије звучи када се има у виду да нема никаквих разлога за смањење, па чак ни за замрзавање пензија.

То је за Нова.рс потврдио економиста Милојко Арсић, који додаје да би пензије порасле и без обећања председника.

“Ако поштујемо важеће законе, пензије би требало да порасту почетком следеће године по ‘швајцарској формули’, а то значи за пондерисани просек раста плата и инфлације у овој години, односно за 5 до 6 процената”, објаснио Арсић.

“Швајцарска формула постала је део нашег законодавства тако што је, уз подршку економске струке, била и резултат друштвено – политичког консензуса. Фискални савет подржава њену примену, али оно на чему ћемо инсистирати у будућности је да се те формуле придржавамо и онда када њен резултат буде и мањи раст пензија него што прижељкују организације пензионера или политичари.

У 2021. расходи за пензије ће свакако бити већи, али поента је да, уколико се доследно придржавамо швајцарске формуле, онда ће се тај нешто већи раст пензија ‘испеглати’ у наредним годинама, када привреда буде расла брже, а плате спорије”, каже Алтипармаков за Нова.рс.