Прочитај ми чланак

„Вучић дели новац да би авансирао гласове на изборима“

0

Одлука шефа државе да грађанима Србије који се пријаве за помоћ подели по 60 евра и пензионерима по 110 је неразумна и непримерена, рекао је данас економиста Љубомир Маџар.

Он је за Бету рекао да је „потпуно ирелевантно да ли у буџету има новца или нема, а нема јер се држава задужује и расте јавни дуг“.

– Ако је инспирација за ту одлуку социјална подршка, она мора да буде селективна, а не фронтална, с обзиром на „белу кугу“ и демографску ситуацију у Србији. Тиме се дискриминишу породице с натпросечним бројем деце – рекао је Маџар.

Председник Александар Вучић рекао је синоћ на РТС-у да ће држава у мају и новембру грађанима који се пријаве поделити по 30 евра помоћи, а пензионери ће добити укупно по 110 евра.

Маџар је рекао да је оправдано задуживати се због трошкова, изазваних пандемијом, „али не и због овакве врсте помоћи без преседана у свету“.

Додао је да нема објашњење зашто се доноси иста одлука о помоћи грађанима и пензионерима која је донета и у пролеће 2020. године, пред изборе, и стручна јавност ју је критикивала.

– Одлука о подели 100 евра пунолетним грађанима прошле године изгледа да је била мотивисана добијањем гласа на изборима, а зашто је поновљена иста грешка зна само господар Србије, али по разумној претпоставци то је учињено како би се авансирали гласови на будућим изборима – рекао је Маџар.

Он је указао да је нерационално делити помоћ и пензионерима на такав „ад хок“ начин јер „има пензионера са високом пензијом, а овом одлуком су сви изједначени“.

– Ако се желело да се помогне пензионерима то се ради изменама закона – рекао је Маџар.