Прочитај ми чланак

Возачи, имате времена: „Евро 3“ до 2021. године

0

Министар животне средине Горан Триван о забрани и једној од неопходних мера за смањење загађења ваздуха

ЗАБРАНА увоза аутомобила са „евро 3“ стандардом мотора реално би могла да ступи у Србији на снагу од 2021. године. То је, иначе, једна од неопходних мера за смањење загађења ваздуха, као и борбе са опасним отпадом, што стари аутомобили, кад изађу из употребе, постају.

Ово је у недељу изјавио министар животне средине Горан Триван. Како је додато, није сигуран да више можемо да дозвољавамо да наша земља буде гробље најлошијих аутомобила. Они су сами по себи опасни отпад и ту се не ради само о издувним гасовима, којима загађују ваздух.

– Министарство је далеко догурало са иницијативом за забрану увоза „евро 3“ аутомобила, али ту је потребно постићи и одређен консензус у друштву – казао је Триван. – Овде се не ради само о екологији, већ и о безбедности. Најстарија возила су и најмање безбедна.

Како је навео министар Триван, прво би био забрањен увоз „евро 3“ мотора, а касније би се размислило и о истом поступку за возила са „евро 4“. Свакако, тек од половине 2020. године бисмо могли да решимо све административне ствари које се тичу забране, па је реално да евентуално ступи на снагу тек 2021. године.

– И у овоме што се десило последњих 15 дана, када је загађеност ваздуха у питању, видимо утицај саобраћаја, он је значајно утицао на то – јасан је био министар Триван. – Први корак да се смањи загађење ваздуха јесте да се елиминишу неадекватни мотори, а други да се ограничи кретање возила која највише загађују.

ЗДРАВЉЕ

ЗДРАВЉЕ је најважније и нећу уопште калкулисати. Учинићемо све да здравље наших грађана буде боље. Ако 6.000 људи годишње премине због лошег ваздуха, то мора да се спречи и има начина за то, нагласио је министар животне средине Горан Триван.

                         ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!