Прочитај ми чланак

ВОЈНИ ПЕНЗИОНЕРИ ВУЧИЋУ Престаните да нас волите више од ММФ и вратите нам пензије

0

Удружење синдиката пензионисаних војних лица Србије је издало саопштење у којем тражи да председник државе Александар Вућић престане са манипулацијама, када су у питању износ војних пензија, и у којем се најављују могући протести војних и цивилних пензионера.

Мисије ММФ која ових дана преговара са Владом Србије око новог аранжмана, предложила је да се укине Закон о привременом уређивању начина исплате пензија, Председник Србије и Председница Владе Србије су то искористили да поново манипулишу јавношћу и пензионерима Србије.

Председник Србије уместо о укидању неуставног и неморалног закона, говори да ММФ тражи да се „драстично“ повећају пензије за оне који примају више од 50 000 динара. Када су пензије смањиване 22-25% тада није било „драстично“ а сада би по њему увећање пензија за проценте за које су смањене било драстично. И наравно поново говори о „заштити најугроженијих“ пензионера али као и увек на рачун „богатих пензионера“. ММФ својим предлогом о укидању Закона није забранио редовно усклађивање пензија са растом цена на мало. Председник Србије још увек није „открио“ да се социјални положај пензионера са мањим пензијама може поправити посебним социјалним програмима Владе Србије који се не би остваривали на рачун фонда ПИО и пензионера који су по основу уплата у ПИО остварили веће пензије. Истина је да ММФ Влади Србије није забранио спровођење оваквих програма. Председниче престаните да нас волите више од ММФ вратите нам наше пензије!

Председница Владе Србије у коментарима на предлог ММФ показује да уопште не разуме проблем. Она говори да би укидање Закона довело до смањивања пензија за 80 % пензионера, што као Влада не жели. Председница не „разуме“ да би укидање Закона требало да значи увећање свих смањених пензија за проценат за који су од 1.11.2014. године по Закону смањиване и да то никако не значи смањивање пензија које 2014. године нису смањене а које су у међувремену усклађиване са порастом цена. Председница такође укидање Закона о привременом уређивању начина исплате пензија меша са редовним усклађивањима пензија која су обустављена 2014. године, брисањем члана 80б. Закона о ПИО. Укидањем Закона ММФ не тражи „враћање тамо где смо били“ како је разумела Председница Владе Србије. Председница Владе очигледно остаје доследна намери да годишње усклађивање пензија са растом цена приказује као делимично враћање смањених пензија. Још увек није разумела да је у исто време повећање пензија једнима и враћање смањених пензија другим пензионерима дискриминација ових других.

Познато је да ММФ никада од Владе Србије није тражио смањивање пензија и да је у својим извештајима стално потенцирао да кључне мере финансијске стабилизације у Србији реформа јавних предузећа и јавне управе нису спроведене и поред најава. Чињеница је да део буџета Републике Србије који се издваја за дотацију обавеза фонда ПИО никада није прешао 11 % БДП. То што се Законом о буџетском систему Србије од 2011. године доприноси ПИО третирају као буџетски приходи је неуставно подржављење фонда ПИО, пљачка имовине фонда и његово кориштење за решавање социјалних проблема пензионера. Очигледно да доношење Закона о привременом уређивању начина исплате пензија никада за циљ није ни имало финансијску консолидацију фонда ПИО јер стварним подацима о уплатама доприноса запослених није доказана тврдња неких министара да су дотације фонду ПИО од стране буџета Републике Србије око половине расхода. Финансијски ефекти примене наведеног закона су минимални у односу на средства буџета која су неосновано трошена по другим основима или због нерада и корупције надлежних државних органа нису ушла у буџет по основу пореза на профит, царине, пореза на укупно утрошену а ненаплаћену електричну енергију, ПДВ на акцизну и другу робу која се продаје на црно и друго.

У Удружењу смо после четврте године од доношења и примене закона о смањењу и обустављању редовног усклађивања пензија схватили да закони и нису донети да би се обезбедила финансијака стабилност државе него пре свега да се:

– Припреми реформа пензионог система у којем држава неће бити гарант стечених права по основу уплата у фонд ПИО;

– Одложи реформа јавног сектора и створе услови за наставак запошљавања страначких кадрова у њему;

– Обезбеди већи профит послодавцима и инвеститорима по основу мањег издвајања за ПИО и

– Поделе пензионери на „богате“ и сиромашне и манипулацијама смањењем и минималним повећањима пензија, обезбеде гласачи за опстајање актуелне коалиције на власти.

У том смислу је извршено и подржављење управљања фондом ПИО тако да уместо представника запослених и пензионера њиме већински управљају представници актуелне власти и тако омогуће наставак пљачке имовине фонда уз учешће Управног одбора фонда ПИО.

Поступци актуелне власти у вези продужавања примене Закона о привременом уређивању начина исплате пензија и игнорисања одредби Устава Србије и важећег Закона о ПИО доказују да је Удружење синдиката пензионисаних војних лица Србије оправдано тај проблем поставило у приоритет свог деловања. Удружење је поред протеста организованих у сарадњи са Удружењем синдиката пензионера Србије покренуло кампању Ставимо тачку на пљачку пензионера Србије са циљем упознавања оштећених пензионера са размерама пљачке и покретањем судских поступака за заштиту њихових и права њихових наследника. У кампању се за сада укључило преко 200 000 оштећених пензионера захтевима фонду ПИО за издавање уверења о неисплаћемим деловима пензије и потврда о начину исплате пензије у периоду смањења. Државном правобранилаштву са предлогом за мирно решење спора обратило се преко 30 000 оштећених пензионера а покренуто је и неколико хиљада парничних тужби са захтевом накнаде причињене штете. Зауздани и зауставни Уставни суд Србије нас неће спречити да дођемо до правде пред ЕСЉП и Комитетом за социјална права Савета Европе у Стразбуру. У склопу кампање оштећени пензионери ће се после обраћања Државном правобранилаштву обратити и Комитету за социјална права савета Европе због дискриминације и угрожавања социјалног положаја. Законом о привременом уређивању начина исплате пензија оштећено је поред 700 000 пензионера који имају пензије веће од 25 000 оштећено је и преко 100 000 наследника оштећених пензионера који су у међувремену преминули. Њихови наследници стављањем права по основу неисплаћених делова пензије у Решење са оставинске расправе стичу могућност да у судском поступку траже накнаду штете.

Припрема реформе пензионог система у Србији и измена закона о ПИО без учешћа и увида јавности и најновије бахато и манипулативно понашање представника актуелне власти према пензионерима ће сигурно бити повод скором протесту свих пензионера Србије.

Јован Тамбурић, председник