Прочитај ми чланак

ВОДЕЋИ ЕКОНОМИСТИ И СИНДИКАТИ СЕ СЛАЖУ: Влада Србије је службеник ММФ-а (Видео)

0

Видео, тв емисија економских стручњака и лидера синдиката Сртбије о предложеним мерама Закона о раду и привредној ситуацији у земљи.

Одредбе предложеног Закона о раду су веома лоше, а неке од њих и катастрофалне за интересе запослених у Србији. То је закључак учесника тв емисије о анализи предложених одредби Закона о раду у Србији одржаној на тв КТВ у Зрењанину која се преко СББ кабловске гледала у читавој земљи.

Учесници емисије су:

проф. Др Слободан Комазец водећи економиста на постјугословенском простору, бивши декан економских факултета у Сплиту, ЗагрКада су у питању предложене одредбе Закона о раду, оне у себи садрже и низ решења која би додатно сузила права запослених, а да у исто време не би могла допринети главним пробленима економије земље, а то су висока незапосленост, мали друштвени бруто производ ебу и Београду, који је предавао на свим Универзитетима на простору некадашње СФР Југославије од Љубљане до Скопља, аутор више од 70 књига – научних монографија и приређивач 45 универзитетских уџбеника;

Љубиша Орбовић, председник Синдиката Србије

др Драган Петровић, научни радник који је завршио четири факултета и по две магистратуре и доктората из области друштвених наука укључујући и економију, аутор око тридесет књига научних монографија у наведеним областима;

Горан Милић, председник Синидката покрајине Војводине.

Учесници емисије су анализирали до садашњи рад Владе по питању покушаја обуздавања изразито лоше економске ситуције у земљи и дали предлоге основних праваца вођења привреде који би по њима могли да дају боље резултате и покушају да спасу Србију од банкрота, и социјалних немира. Тачку по тачку анализиране су предложених шест тачака привредне стабилизације Владе и министра Крстића, указујући углавном на нецелисходност тих мера у постојећем тренутку и додатно оптерећивање најугроженијих слојева становништва.

Када су у питању предложене одредбе Закона о раду, оне у себи садрже и низ решења која би додатно сузила права запослених, а да у исто време не би могла допринети главним пробленима економије земље, а то су висока незапосленост, мали друштвени бруто производ који је недовољан да покрије потребе становништва па се прибегава новом задуживању, док су у исто време постојећи дугови толико велики да постоји проблем њиховог враћања.

Суштински проблем политике Владе и у области привреде и у области предложеног Закона о раду, дакле у социјалној сфери, је наставак у континуитету примене одредби пропалог у свету концепта неолибералне економије, која се у континуитету под притиском страног фактора примењује у Србији већ четрнаест година, и која је довела земљу пред банкрот са мрачним перспективама уколико се нешто у супротном правцу хитно не спроведе. Синдикални лидери су у емисији упозорили и на могућности социјалних немира и штрајкова синдиката уколико се у овој форми предложени Закон о раду усвоји.