Прочитај ми чланак

Влада Србије спремила порески шок за власнике станова

0

stanovi
(Новости)

Власницима станова у појединим градовима стигла папрена пореска решења: У Новом Саду обрачуни већи и до 300 одсто, Крагујевцу 15 а у Београд без промене.

Док Београђане „порески шок“ очекује наредне године, у појединим градовима власницима некретнина стигла су „папрена решења“. Тако је Новосађане, власнике кућа и станова, неугодно изненадио овогодишњи обрачун пореза на имовину, пошто су износи које треба да уплате повећани и до 300 одсто. Велики број пријава држављана Србије стигао је на адресу Министарства финансија, које се огласило ненадлежним, јер су за обрачун и наплату пореза задужене искључиво општине и градови.

Пореска решења која су протеклих месеци примили власници некретнина у главном граду су непромењена у односу на лане. Али, већи износ пореза на имовину Београђане чека у 2014. години. Колико је то процената више, нико не може ни да наслути, док се не утврде просечне цене по квадрату одговарајућих непокретности по зонама и док се не донесе одлука о стопама пореза на имовину.

– Од 2014. године порез ће се утврђивати на основу реалних просечних тржишних цена по квадрату одговарајућих непокретности по зонама – каже за „Новости“ Виолета Нићифоровић, заменик директора Управе јавних прихода Београда.

– Просечне цене треба да се објаве до краја новембра, а на основу цена остварених у промету некретнина од 1. јануара до 30. септембра. Београд већ има одлуку о одређивању зона, која ће се примењивати и код утврђивања пореза на имовину. У плану је доношење одлуке којом ће се предвидети умањење пореза на имовину по основу амортизације.

Porez-na-stan_AПовећање износа на пореским решењима за ову годину у новосадској пореској управи оправдавају пуном применом Закона о порезима на имовину, који подразумева да стопа пореза на имовину остаје непромењена – 0,4 одсто, да се умањује износ по основу амортизације по стопи 0,8 одсто по години старости објекта, а највише до 40 одсто.

– Грађани се највише жале на ову одлуку, јер је пре измена Закона умањење по основу амортизације било по стопи од 1,5 одсто по години старости објекта и умањење по том основу је било максимално 70 одсто, а применом новог Закона је смањено на 40 одсто – наводе у новосадској управи.

– Умањење износа пореза по основу пореског кредита је 50 одсто, а највише до 20.000 динара, а пре измене Закона је умањење било 70 одсто, јер су на висину пореског кредита утицали и чланови домаћинства који станују са обвезником.

Порез на некретнине ове године је и у Крагујевцу већи за око 15 одсто у односу на прошлу годину. У градском пореском одељењу појашњавају да је разлог томе повећање тржишне цене некретнина у овом граду.

– Вредност квадрата одређена је према процени републичког завода за статистику, где је процењено да је повећана цена некретнина у Крагујевцу. На основу тога је и повећан порез, у просеку до 15 одсто. Што се проширења градских зона тиче, то се није десило и на истом је нивоу као и прошле године – каже Мирјана Јевђић Станарчић, начелница крагујевачке пореске управе.